Sarbatoarea Pastelui

Cum se vopsesc ouă de Paște în coji de ceapă si frunze de pe câmp. Metoda bunicii

 

 

Cum se vopsesc ouă de Paște în coji de ceapă. Metoda bunicii

 

Când eram mică, bunică-mea, în fiecare an, înainte de Paște, mă trimitea să-i culeg cucută, trifoi sau alte “ierburi”, pentru că nu vopsea ouăle cu “chimicale” cum spunea ea, ci cu coji de ceapă. Aduna cojile cu câteva luni înainte, pentru că este nevoie cam de o pungă de coji pentru a ieși culoarea destul de intensă.

Mai spune tot bunică-mea că ouăle trebuie să se vopsească în Vinerea Mare, atunci când a fost răstignit Isus, iar dacă sunt vopsite atunci, nu se vor strica chiar de le ții un an.

În cazul în care nu aveți coji de ceapă strânse, mergeți în supermarket și, pe lângă 3, 4 cepe, adunați cojile care sunt printre ele. Ei oricum le aruncă. E de preferat să fie și niște coji de la ceapă roșie, pentru că din ele iese culoare mai multă.

Ouă de Paște vopsite natural cu sfeclă și coji de ceapă roșie • Gustoase.net

Aveți, așadar, nevoie de:

o pungă de coji de ceapă

ouă – câte doriți

frunze de pe câmp, sau chiar din spatele blocului

niște ciorapi de damă de care nu mai aveți nevoie

niște ață

o oală mai mare, dar nu cea mai bună oală, pentru că s-ar putea să rămână puțin colorată

puțină untură pentru a le da luciu, la sfârșit

Monya`s ... !!!: Oua vopsite cu coji de ceapa

Mod de lucru:

Cojile de ceapă se spală și se pun la fiert, dar nu în prea multă apă, ci numai cât să fie acoperite bine.

Până a început să fiarbă apa, se pregătesc ouăle. Nu se fierb dinainte, deoarece se lasă să fiarbă în apa cu coji de ceapă 15 minute.

Ouă decorate cu frunzulițe, pregătite pentru a fi vopsite

Se degresează ouăle, spălându-le bine cu detergent de vase, după care se usucă. Apoi se alege o frunzuliță care se fixează pe ou cu ajutorul degetului mare, după care se bagă oul în ciorap. Se întinde ușor ciorapul, trăgându-se de el din partea opusă feței cu frunzulița, iar când ciorapul s-a întins destul de tare cât să țină frunzulița lipită de ouă, se scoate cu grijă degetul cu care s-a fixat frunza. Se strânge ciorapul în jurul oului, și se răsucește până ciorapul care îmbracă oul s-a întins la maxim, după care, locul în care ciorapul a fost răsucit în jurul oului se leagă cu o ață.

Se procedează la fel cu fiecare ou în parte, iar apoi se pun în apă, printre cojile de ceapă, și se lasă să fiarbă 15 minute. Este foarte important să fie acoperite în totalitate de apă și coji de ceapă.

Ouă fierte în foi de ceapă

După 15 minute se scot și se lasă să se răcească. Apoi se taie ciorapul, se scoate oul, se îndepărtează frunzulița sub care oul și-a păstrat culoarea inițială, și se ung ouăle cu untură sau slănină, după care se așează într-n coșuleț sau pe o farfurie. Eu am mers cu fiică-mea afară, am cules iarbă, am pus în coș, apoi am așezat ouăle.

Vă sfătuiesc să încercați, deoarece nu e atât de complicat precum pare, și, pe lângă faptul că sunt atât de frumoase, știți că sunt sănătoase, și le puteți mânca cu încredere.

Oua vopsite in coji de ceapa rosie - Retetele mele dragi

Oua de Paste cu imprimeu realizand folosind diferite frunze

Gospodinele cele mai iscusite nu se multumesc sa vopseasca ouale folosind simple culori, ele doresc sa iasa in evidenta cu oua imprimate cu diverse modele. Ce-i drept, arata fantastic.

Sarbatorile pascale se apropie, iar in Joia Mare gospodinele vopsesc ouale pentru ziua de Paste. Rosii, albastre, verzi, galbene, insa sunt si gospodine care aplica tehnica imprimeului cu frunze. Nu este deloc greu de pus in aplicare, asa ca haideti sa va povestesc cum se face. Daca nu ati incercat-o pana acum, anul acesta trebuie neaparat sa o faceti!

Tehnica imprimeului pe oua folosind frunze

 

De ce ai nevoie?
  • 10 oua;
  • de verdeata (poti folosi menta, patrunjel, marar sau orice alte verdeturi);
  • 1 kg de ceapa;
  • otet;
  • ciorapi noi din nailon;
  • sfecla rosie.

 

1. Pregatirea si spalarea oualor

Primul pas, dar si unul dintre cei mai importanti pasi, este sa spalati bine ouale. Aveti nevoie de apa calduta, de un burete de vas curat si de detergent. Spalati ouale cu burele de vase si cu detergent, apoi aveti grija sa le clatiti foarte bine!

Ultimul pas este sa lasati ouale sa se usuce sau sa le stergeti voi cu un servetel curat si moale.

2. Pregatirea ciorapilor

Taie ciorapii pe latime, asfel incat sa obtii o lungime de aproximativ 15 cm.

3. Curatarea legumelor

Curata ceapa, pastreaza cojile acesteia, curata sfecla, apoi da sfecla pe razatoare.

4. Asezarea frunzelor

Aseaza frunzele de patrunjel, marar sau menta pe oua (le poti aseza cu tot cu codite, in functie de modelul pe care vrei sa il obtii) si pune oul in ciorap cu grija, pentru ca frunzele sa nu se deplaseze. Apoi, fa cate un nod la fiecare capat al ciorapului.

5. Pregatirea apei pentru fiert

Pune la fiert apa cu frunzele de ceapa, pune in apa 1-2 linguri de otet si apoi pune ouale in apa. Lasa-le sa fiarba timp de 10-15 minute.

Pentru a vopsi ouale cu sfecla, pune sfecla in apa si las-o sa fiarba timp de 20 de minute. Apoi, adauga otet in apa.

Separat, in alta apa, fierbe ouale. Apoi, le pui in apa cu sfecla si lasi totul peste noapte, pentru a se prinde culoarea.

Dupa ce s-a prins culoarea, scoti ouale si le lasi asa timp de 10 minute. Apoi, le stergi cu o carpa inmuiata in ulei.

Oua de Pasti vopsite natural - Carte de Rețete

Spor la treabă!

 

Sursa

 Sursa

 




Categorii