Există destul de multe rețete pentru a face tinctură de nuc acasă. Am menționat deja că o tinctură pe bază de nuci se poate face cu alcool și se adaugă miere, lămâie, aloe și alte ingrediente pe bază de plante.
Nucul este un depozit de nutrienți și vitamine. Pericarpul, fructele lactate și frunzele de nuci conțin doar o cantitate uriașă de substanțe utile corpului uman. Acestea sunt alcalaloizi, caroten, vitamina E, acid ascorbic.
Nucile decojite conțin proteine, aminoacizi liberi, uleiuri grase, vitaminele K și P. Nucile tinere sunt considerate cele mai utile. Nucile din lapte conțin mult mai multe vitamine și alți nutrienți decât fructele coapte. În plus, nucile verzi sunt bogate în cobalt, fier, taninuri, iod și uleiuri grase.
Dar în coaja nucilor coapte, acizii fenolcarboxilici, peliculele, steroizii și cumarinele sunt conținute în concentrația maximă. Nucile își datorează mirosul plăcut unui compus mineral destul de rar – juglone. Această substanță este un excelent imunostimulant, antioxidant și antiseptic.
Printre altele, nucile conțin alte substanțe care au efect de vindecare. Prin urmare, o varietate de produse medicinale sunt preparate din fructe și alte părți ale nucului, inclusiv tinctură de nuci. Mai mult, tinctura poate fi realizată din membrane, fructe, coajă și frunze de nucă.
Aplicarea tincturii de nuc
Datorită faptului că fructele alune conțin o cantitate mare de vitamine, minerale și alte substanțe, tinctura de nucă este adesea utilizată ca agent antimicrobian, anti-aterosclerotic, antiinflamator, analgezic, astringent și vindecător al rănilor. Nucul infuzat cu alcool are proprietăți hipoglicemiante, adică ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. În plus, nucile verzi infuzate cu alcool au proprietăți antioxidante, adică împiedică formarea de radicali liberi, ceea ce înseamnă că previn deteriorarea celulelor și îmbătrânirea. Proprietatea antihipoxică a tincturii de nuci vă permite să eliminați deficitul de oxigen din țesuturi. Iar proprietatea hematopoietică stimulează sinteza globulelor roșii din sânge.
Nucul infuzat este prescris pentru tratamentul bolilor inflamatorii ale mucoaselor, ochilor, gurii și capului. Este utilizat cu succes pentru tratarea bolilor sistemului reproductiv la bărbați și femei. În plus, infertilitatea și chiar oncologia sunt tratate cu tinctură. Dar cel mai adesea, tinctura de nuci este folosită pentru tratarea bolilor endocrine. Faptul este că nucile restabilesc nivelurile hormonale normale în corpul uman și stimulează, de asemenea, producția de insulină.
Contraindicații pentru utilizarea tincturii de nucă
Nu utilizați tinctură de pereți despărțitori de nuc, precum și tinctură de nuc verde în timpul exacerbării eczemelor, psoriazisului, ulcerului de stomac . De asemenea, nu este recomandat persoanelor cu tendință de formare a trombului. La fel ca orice alt medicament care conține alcool, tinctura de nucă este contraindicată la copiii cu vârsta sub 12 ani.
Contraindicațiile pentru utilizarea tincturii de nuc verde includ hipertiroidismul și alăptarea. În timpul sarcinii, tinctura trebuie utilizată cu precauție. Tinctura nu trebuie luată de persoanele cu alergii sau boli renale severe.
În general, tinctura de nuci coapte în lapte nu are efecte secundare. Cu toate acestea, dacă doza recomandată este depășită, pot apărea dureri de cap, vărsături, greață, tulburări de somn și erupții cutanate.
Prepararea tincturii de nuci
Există destul de multe rețete pentru a face tinctură de nucă acasă. Am menționat deja că o tinctură pe bază de nuci se poate face cu alcool și se adaugă miere, lămâie, aloe și alte ingrediente pe bază de plante. Prin urmare, alegeți metoda de gătit cea mai apropiată de dvs.
1. Tinctura de nuci cu vodcă
Pentru a pregăti tinctura, luați: 1 litru de vodcă, 700-800 g zahăr și 100 g nuci verzi.
Tăiați fiecare nucă în 4 părți egale. Transferați-le într-un borcan de sticlă. Adăugați materiile prime cu zahăr granulat și umpleți cu vodcă. Nucile se țin într-un loc întunecat timp de 10-14 zile. Luați medicamentul înainte de mese, o linguriță. Tinctura ajută la curățarea ficatului și a intestinelor și este, de asemenea, o bună prevenire a aterosclerozei.
2.Tinctura de nuc cu alcool
Pentru a prepara tinctura de alcool veți avea nevoie de: 400 g
de nuci verzi, 500 ml alcool șaptezeci la sută.
Tăiați nucile verzi în mai multe părți, umpleți-le cu alcool și lăsați-le să se infuzeze într-un recipient etanș pentru două zile. Apoi diluați tinctura rezultată cu aceeași cantitate de apă. Adăugați o lingură de miere dacă doriți. Bea o linguriță de tinctură (trebuie luată înainte de mese) timp de 30-32 de zile. Această tinctură poate fi administrată și copiilor, dar nu mai mult de 5 picături odată.
3.Tinctura de nuci cu miere
Pentru a prepara tinctura de nuci, veți avea nevoie de: 500 ml de vodcă, 400-450 g de nuci și 25 g de miere.
Tocăm nucile, transferăm într-un vas de sticlă, umplem complet cu vodcă și păstrăm într-un loc întunecat timp de 10-12 zile. Apoi adăugați miere în tinctură și folosiți-o conform instrucțiunilor. De regulă, o astfel de tinctură se ia de aproximativ 20 de picături de trei ori pe zi.
4.Tinctura de nuci cu lămâie și aloe
Pentru a prepara tinctura de nuci, veți avea nevoie de: 3 lămâi, 200 g de nuci decojite, 520 g de miere, 200 ml de vin, 0,5 kg de unt (fără săruri) și 300 g de aloe.
Măcinați frunzele de aloe, lămâile cu coajă, curățate de semințe și miez de nucă într-un blender sau într-o mașină de tocat carne. Adăugați miere, vin și unt la masa rezultată. Se amestecă toate ingredientele, se umple cu apă și se lasă timp de șapte zile.
5.Tinctura de nuci verzi
Nucile verzi sunt una dintre puținele surse naturale bogate în iod. Fructele tinere de nuci conțin vitamine B, fier, acizi grași polinesaturați, cupru, magneziu, zinc, caroten. Prin urmare, utilizarea nucilor verzi în tratament ajută la eliminarea multor boli grave, precum hipotiroidismul. În condițiile vieții moderne, majoritatea dintre noi suntem supuși stresului regulat. Și se știe că stresul este un absorbant al hormonilor tiroidieni. Tulburările hormonale apar în organism și se dezvoltă hipotiroidism. Prin urmare, în timpul oricărui stres, sarcina principală cade pe glanda tiroidă. Pentru buna funcționare a acestuia, este necesar iod natural, care poate fi obținut din tinctura de nuci verzi.
Tratamentul cu o astfel de tinctură trebuie început cu hipotiroidism, noduri în glanda tiroidă, dureri de cap, mastopatie, endocervită, parazitoză, epuizare, miom uterin, anexită. Tratamentul cu tinctură de nuc trebuie, de asemenea, efectuat pentru inflamația urechii. Tinctura de alcool din nucă este utilizată în tratamentul membranelor mucoase și a bolilor gurii, nasului, ochilor și creierului. Avantajul tincturii de nuc constă în faptul că unele dintre substanțele active conținute în fructele de alun ajută la infertilitate și, de asemenea, previn avorturile spontane în timpul sarcinii. Tinctura de alcool de nucă verde poate fi utilă pentru bolile articulare, oasele și tendovaginita.
Unii experți recomandă utilizarea tincturii de nucă verde pentru tratarea obezității, gastritei, colitei și diabetului zaharat. În același timp, consumul de tinctură de nucă este recomandat pentru ateroscleroză, hipercolesterolemie, hipertensiune și alte boli de inimă.
Ca indicații suplimentare pentru utilizarea tincturii pe nucile tinere, se poate indica restructurarea dificilă a corpului în timpul sarcinii, pubertății, menopauzei. De asemenea, tinctura de nuc poate fi luată în situații stresante asociate cu relocarea, divorțul, pensionarea, concedierea etc.
Rețineți că tinctura de nucă este făcută nu numai cu alcool sau vodcă. Se crede că tinctura de nucă cu kerosen ajută la oncologie.
De asemenea, merită adăugat că tinctura de nucă pe alcool sau pe vodcă ajută la reducerea acidității stomacului, care normalizează apetitul și trece arsurile la stomac. Tinctura de nucă stimulează eficient memoria și activitatea mentală. Datorită acestui fapt, capacitatea de învățare a unei persoane este crescută.
În scopuri medicinale, tinctura de nuci verzi se aplică de zece mililitri de mai multe ori pe zi. Dar mai întâi, trebuie diluat în 100 ml de apă fiartă. Durata cursului poate fi de la zece zile la patru săptămâni. Pentru copiii de vârstă școlară, este mai bine să reduceți doza și să dați o linguriță de 2-3 ori pe zi. Tinctura de alcool pe bază de nuci verzi poate fi utilizată și extern sub formă de comprese și loțiuni pentru reumatism și boli articulare. Pentru a face acest lucru, umeziți pur și simplu un șervețel în tinctură și aplicați-l pe locul dureros. Pentru a preveni decolorarea tincturii, puneți hârtie și vată deasupra șervețelului și fixați compresa cu un bandaj.
6.Tinctură din coji de nuci coapte
Pentru a prepara tinctura, luați: 150 ml alcool 70% și 15 g de coji de nuci coapte.
Puneți cojile într-un recipient de sticlă și umpleți-l cu alcool. Se lasă într-in loc întunecat timp de 1 lună.
Tinctura din coji de nuci se ia de două ori pe zi câte o lingură. Dar mai întâi, diluați-l cu apă curată într-un raport de 1: 4.
Această tinctură este utilizată pentru tratarea diareei, a bolilor glandei tiroide, a sistemului cardiovascular și nervos.
7.Tinctura din coji de nuci
Am menționat deja că tinctura medicinală poate fi făcută nu numai din sâmburi sau din fructe verzi. Cojile de nucă nu au o valoare mai mică.
Rețineți că maturarea completă a nucilor are loc în septembrie, când nucile alunecă din pericarpul verde care izbucnește. Prin divizarea piuliței, puteți elimina partițiile dure din ea. De asemenea, conțin substanțe biologic active. De asemenea, puteți prepara un remediu universal pentru multe boli din cojile de nuci.
Tinctura din coji de nuci este utilizată pentru a restabili sănătatea bărbaților – tratamentul prostatitei și adenomului de prostată. Tratamentul cu tinctură de coji de nuci trebuie efectuat de persoane a căror profesie este asociată cu radiațiile. Este vorba de angajați ai CNE, radiologi, oncologi.
De asemenea, este recomandat să bea această tinctura persoanele în vârstă care suferă de ateroscleroză, diabet zaharat, tot felul de tulburări ale memoriei, boli ale stomacului, glandei tiroide, hipertensiune arterială. În plus, tinctura medicinală ar trebui luată de toți cei cu vârsta de peste patruzeci de ani, deoarece tinctura normalizează fondul hormonal, astfel încât îmbătrânirea fiziologică a sistemului reproductiv nu va fi atât de vizibilă.