Orice gospodină a ars mâncare într-o tigaie sau într-o cratiță cel puțin o dată. Motivele acestei probleme pot fi factori diferiți: cineva a sunat la un moment nepotrivit, a fugit să ia rufele de la mașina de spălat, copilul a fost distras etc. Mai ales des și, din păcate, foarte repede mâncarea arde dacă este gătită în vase din oțel inoxidabil. Pentru a scăpa rapid de resturile de alimente arse și aderente la suprafață, există mai multe ajutoare cu acțiune rapidă.
Bicarbonat de sodiu. Presărați câteva linguri de bicarbonat de sodiu deasupra alimentelor arse. Adăugați suficientă apă pentru a acoperi bicarbonatul de sodiu și fundul tigaiei sau oalei. Porniți focul mic și fierbeți timp de 15 până la 30 de minute, până când resturile arse se desprind complet.
Oţet. Se toarnă suficient oțet pentru a acoperi complet fundul tigaiei, apoi se aprinde focul mic ca în primul caz. În câteva minute, veți vedea alimentele arse plutind în lichid. Dacă mirosul de oțet nu îți este pe deplin plăcut, îl poți înlocui cu suc proaspăt de lămâie.
Apă oxigenată. Acoperiți fundul unei cratițe sau tigaie aproximativ 1cm cu apă oxigenată. Se pune foc mic și se încălzește până când lichidul începe să bule. Fierbeți timp de 10 minute și apoi îndepărtați resturile. Asigurați-vă că porniți hota ca și Peroxidul, mai ales când este încălzit, miroase urât.
Balsam de rufe. Mai întâi, se toarnă apă peste vasul „deteriorat” și se aduce la fierbere. Apoi adăugați 1 lingură. balsam și lăsați peste noapte. Dimineața, va fi suficient doar să clătiți tigaia pentru a spăla apa rămasă cu săpun.
Tabletă pentru mașina de spălat vase. Dacă aveți o mașină de spălat vase în bucătărie, atunci această metodă vă va atrage mai mult decât altele. Se toarnă apă fierbinte peste fundul unei cratițe și se adaugă o tabletă de detergent. În timp ce apa se răcește, detergentul va face trucul.
Coca Cola. Se toarnă băutura carbogazoasă peste fundul ars și se lasă să stea câteva ore. După aceea, spălați cu restul vaselor ca de obicei. Nu va exista nici o urmă de alimente arse. Puteți utiliza un raclet din plastic dacă unele zone sunt foarte problematice.
Desigur, mi-aș dori să nu aveți niciodată probleme cu gătitul. Mai ales după o zi grea la muncă. Dar dacă, totuși, s-a întâmplat o astfel de neînțelegere, având la îndemână unul dintre acești asistenți, puteți face față rapid eliminării resturilor arse.
Alegerea metodei de curățare este necesară în funcție de ce material este fabricat tigaia. Să încercăm să ne dăm seama care sunt metodele cele mai potrivite pentru dvs.
Tigaie din teflon
De obicei, curățarea unei tigaie din teflon nu este dificilă, deoarece are o acoperire specială antiaderentă care rezistă funinginei.
Calitatea acestei acoperiri depinde în mare măsură de momentul în care încă nu reușește, iar depozitele de carbon vor începe să crească brusc. Tigaile mai scumpe au acoperiri destul de durabile.
În acest caz, este mai bine să utilizați bicarbonat de sodiu obișnuit, deoarece aluminiul este foarte sensibil la stresul mecanic și , de
asemenea, predispus la distrugere atunci când interacționează cu alcalii și acizi. Din acest motiv, multe produse de curățat pot face ca o tavă din aluminiu să fie inutilizabilă.
Tigaie din oțel inoxidabil
În acest caz, sarea de masă vă va ajuta. Trebuie să luați o jumătate de pahar, să-l turnați în tigaie, să-l neteziți uniform de-a lungul fundului și să-l lăsați câteva ore, apoi spălați-l. O astfel de procedură ar trebui să ajute la spălarea rapidă a alimentelor arse.
De asemenea, puteți recurge la utilizarea cărbunelui activ. Luăm mai multe tablete, le mărunțim în pulbere și le presărăm pe locurile arse. Turnați puțină apă deasupra. Apoi, lăsați tigaia să stea 10-15 minute, după care trebuie spălată bine.
Tigaie din fontă
O tigaie din fontă arsă trebuie spălată imediat, în timp ce este încă fierbinte. Încercarea de a curăța o tigaie rece din fontă vă face sarcina mai dificilă.
În acest caz, puteți turna una sau două linguri de sare de masă în tigaie și turnați oțet peste ele, astfel încât fundul să fie complet acoperit. Apoi, trebuie să aduceți conținutul tăvii la fierbere la foc mare, adăugați un sfert de cană de bicarbonat de sodiu și reduceți focul la mediu. Când tot lichidul a fiert, este necesar să scoateți tigaia de pe foc și să spălați bine.
Nu trebuie să fiți zelos cu curățarea tigăilor din fontă, deoarece cel mai subțire strat de grăsime care se formează pe suprafața lor acționează ca un strat natural antiaderent. Dacă totuși ați curățat tigaia la strălucire, atunci după prima gătire, ar trebui să aprindeți tigaia cu ulei vegetal.
Pentru a evita să curățați tigaia de fiecare dată, trebuie să aveți grijă de ea. Este mai bine să-l spălați imediat după gătit, în apă fierbinte folosind un prosop de nailon. După spălare, tigaia trebuie ștearsă și, dacă este necesar, îndepărtați uleiul rămas. Tigaile din fontă nu se pot spăla în vase.
Tigaie cu strat ceramic
Aceste tigăi se disting prin faptul că, în timpul tratamentului termic, alimentele nu ard, păstrează aproape toate mineralele și vitaminele. Trebuie să fii foarte atent atunci când speli astfel de vase.
Înainte de prima utilizare, tigaia acoperită cu ceramică este bine spălată și ștearsă cu un prosop moale. După aceea, trebuie să puneți 4-5 linguri (linguri) de sare în ea și să o încălziți bine.
Pentru a preveni crăpăturile în acoperire, nu spălați tigaia în apă rece și nu expuneți acoperirea la schimbări bruște de temperatură. Cel mai bine este să folosiți un burete moale și apă caldă amestecată cu detergenți non-abrazivi.
Îndepărtarea grăsimii din tigaie
Dacă în tigaie se găsește un strat vechi și destul de gros de grăsime, atunci are sens să încerci metoda cu săpun de rufe. Trebuie să radeți o treime sau jumătate din bara de săpun (dimensiunea barei depinde direct de mărimea săpunului) pe o răzătoare grosieră. Se toarnă așchii rezultați în tigaie și se umple cu apă clocotită. Pentru a spori efectul, puteți pune o tigaie cu acest conținut pe aragaz și fierbeți timp de cincisprezece minute.
Puteți încerca și metoda oțetului și acidului citric. Pur și simplu turnați puțină apă în tigaie și adăugați acid citric sau oțet.
După aceea, puneți-l pe foc, aduceți apa la fiert și fierbeți timp de 10-20 de minute. Apoi scurgeți apa și clătiți tigaia bine. Vă rugăm să rețineți că această metodă nu trebuie utilizată pentru tigăile din aluminiu.
Dar dacă tigaia este veche și grăsimea a mâncat literalmente în metal?
În acest caz, trebuie să aruncați 2-3 picături de detergent pentru vasele de orice marcă într-o tigaie rece. Apoi, se toarnă apă fierbinte în tigaie și se spală cu un burete de nailon. Apoi vasele trebuie clătite cu apă caldă, șterse și aplicate pe suprafața compusului de curățare a cuptorului.
La sfârșitul tuturor procedurilor, înfășurați tigaia într-o pungă de plastic și lăsați-o peste noapte. Dimineața, spălați produsul aplicat și spălați-l din nou cu detergent pentru vase.