Flori si gradina

Cum scăpăm de omizile din grădină fără a folosi chimicale

 

 

 

 

Omizile atacă grădina de obicei primăvara iar pagubele pe care aceste mici vietăți le pot produce legumelor, fructelor și florilor sunt foarte mari. Omizile sunt, de fapt, larve ale fluturilor care se hrănesc exclusiv cu frunzele plantelor. Din acest motiv, omizile sunt considerate unii dintre cei mai mari dăunători ai grădinii.

 

Iată cum puteți scăpa de el în mod natural, fără a fi nevoie să folosiți substanțe chimice:

1. Apelați la uleiul de neem

Este un pesticid natural care nu are efecte adverse asupra plantelor sau asupra omului. Singura țintă a uleiului de neem o reprezintă dăunătorii din gradină, printre aceștia numărându-se și omizile. Este indicat să fiți atenți în momentul în care pulverizați uleiul de neem pe plantele afectatate de omizi, deoarece această substanță poate anihila inclusiv insectele benefice în grădina, cum ar fi albinele. Sticluța de 50 ml se vinde cu 12 lei.

2. Strângeți omizile cu mâna

Colectarea manuală a omizilor este cea mai prietenoasă metoda prin care poți scăpa de acești dăunători. Trebuie doar să vă protejați mâinile cu mănuși, să luați o găleată de care nu aveți nevoie și…treceți la acțiune.

3. Culegeți toate omizile pe care le vedeți în grădină

După ce le strângeți în găleată pe puteți elibera undeva departe de casă dar trebuie să aveți grijă să nu puneți în pericol culturile altcuiva! Dacă vreți să vă asigurați că omizile nu vor face pagube nicăieri, atunci anihilați-le cu o soluție pe bază de săpun lichid și apă.

4. Cultivați plante detestate de omizi

Omizile nu suporta mirosul emanat de anumite plante, cum ar fi levănțica, pelinul, salvia și menta. Dacă vreți să reduceți numărul omizilor sau să le alungați definitiv, cultivați aceste plante în grădina cu legume sau în apropierea pomilor fructiferi.

5. Atrageți păsări care se hrănesc cu omizi

În perioada în care omizile obișnuiesc să vă devasteze grădina, puteți recurge la cei mai pricepuți exterminatori ai omizilor: păsările. Pentru a le atrage în grădină, este indicat să agățați în pomi mici recipiente cu grăunțe. Broaștele și șopârlele vă sunt și ele de folos în combaterea omizilor. În curte vă este ceva mai ușor să scăpați de omizi, pentru că rațele și găinile le consideră delicioase și nu vor ezita să le mănânce daca ajung la ele.

6. Combateți omizile cu usturoi

Probabil știți deja că usturoiul poate fi un pesticid natural foarte eficient în grădină. Daca vă confrutați cu un număr mic de omizi, din loc în loc, le puteți îndepărtă cu un amestec de usturoi, ardei iute și apă. Pulverizați apă „picantă” în zonele afectate de omizi și în scurt timp veți observa că larvele au dispărut.

7. Nu ocoliți ceaiurile care combat omizile

Cele mai eficiente ceaiuri împotriva omizilor sunt cele din pelin, hrean, tutun și rubarbă.

Ce faceți dacă metodele naturale nu dau rezultate? Coloniile de omizi pot fi, uneori, mult prea numeroase pentru a le putea face față cu metode naturale. În acest caz, din păcate aveți nevoie de un insecticid sistemic care otrăvește omizile.

 

Imagini pentru gradina de legume

 

Sursa: Agrointel.ro




Categorii