Când te gândeşti la prăjituri, e imposibil să nu îţi fugă mintea la savarine. Delicioase, bine însiropate, foarte dulci şi pufoase, pot fi numite „reginele cofetăriei”.
I ngrediente:
1 ou
200 ml lapte
250 g faina
15 g drojdie
2 linguri de zahar
3 linguri ulei
Sirop:
400 ml apa
250 g zahar
1 fiola esenta rom
Pentru umpulura:
frisca 500 g
2 linguri zahar
3 linguri gem capsuni
Mod de preparare:
Se dizolva mai intai drojdia in putin lapte caldut, se amesteca cu faina cernuta, zaharul, uleiul, oul intreg, putina sare si laptele ramas. Se amesteca bine toate si va rezulta un aluat moale (smantana groasa). Se lasa la crescut, pana isi dubleaza volumul.
Se ung formele de savarina, se pune din compozitie cate 1 lingura si jumatate, se completeaza uniform, depinde de dimensiunile formei. Se lasa sa cresca si in forma 15 minute, dupa care se coc la 160 grade timp de 20 minute. Se scot din forma, se lasa la racit, dupa care se taie un capacel mic si se insiropeaza foarte bine cu sirop.
Siropul:
Se amesteca apa cu zaharul pana se topeste, dupa care se pune esenta de rom. Se insiropeaza bine savarinele. Se bate frisca bine, dupa care se pune zaharul. Umplem savarinele cu frisca, se pune capacelul taiat, apoi se pune 1 lingurita de gem sau dulceata.
Pofta buna!
Sursa: Smile FM Vaslui