Ingrediente
pentru aluat:
-1 kg.faina de grau 000,
-4 galbenusuri,
-1 cub de drojdie,
-1 plic sofran,
-500 ml.iaurt ,
-1 varf cutit de sare,
-4 linguri zahar,
-1 plic zahar vanilat,
-3-4 linguri de ulei.
pentru umplutura:
-800 gr,nuca macinata,
-1 plic cacao,
-300 gr.stafide brune,
-1 borcan de dulceata de trandafiri -800 gr.,
-1 kg.rahat.
pentru ornat:
-1 ou,
-1 lingura de mac.
Mod de preparare pentru aluat:
Se cerne faina de grau intr-un vas si peste ea adaugam galbenusurile si sofranul topit cu cateva ore inainte de framantare in 50 ml apa calduta .Incalzim iaurtul la temperatura camerei si adaugam peste el zaharul ,zaharul vanilat ,sarea ,drojdia si omogenizam foarte bine ,apoi turnam aceasta compozitie peste faina si framantam .Mai spre final adaugam cate o lingura de ulei si continuam framantarea pana se dezlipeste aluatul de pe vas.Cu cat vom framanta mai mult cu atat mai pufos va fi aluatul.Apoi vom pune vasul pe o pernuta si il vom inveli cu un prosop.
Este bine sa fie caldut in bucatarie si sa nu lasam geamul deschis .
Mod de preparare pentru umplutura:
Se taie rahatul in felii subtiri,se macina nuca prin masina si se amesteca nuca macinata cu cacao , dulceata de trandafiri si stafide.
Nu am mai folosit arome deoarece dulceata de trandafiri este foarte aromata.
Cand aluatul este crescut il impartim in doua si apoi iar in doua si intindeam fiecare bucata cu sucitorul.Peste foaie vom pune compozitie si felii de rahat,apoi vom rula foaia.Vom face doua foi pe care le vom impleti in doua si vom aseza cozonacul in tava.Anul asta am facut un cozonac in tava lunga si unul in tava rotunda in care am asezat mai multe foi umplute.Gustul este la fel,difera doar forma.
Dupa ce am pus cozonacul in forme il ungem cu ou batut si il presuram cu mac,apoi dam tava la cuptorul incalzit deja si lasam la copt cam o ora la foc mediu.
Pofta buna!
Sursa: natura este viata mea