Bauturi

Compot de mere și struguri pentru iarnă – o rețetă simplă pentru orice gospodină!

 

 

Compot de mere și struguri pentru iarnă – o rețetă simplă pentru orice gospodină!

 

Acest minunat compot de mere cu struguri este preferatul familiei mele. Este foarte delicios și aromat și se prepară foarte simplu și rapid. Puteți folosi pentru compot doar mere, însă strugurii îi conferă un parfum și o savoare deosebită – potrivit de dulce și acrișoară (depinde de soiul merelor).

Compotul de mere și struguri este super gustos servit iarna cu plăcinte. Această „combinație” delicioasă îmi aduce aminte de copilărie… Sper din suflet să vă placă și vouă! Vi-l recomand cu mare drag!

Ingrediente pentru un borcan de 3 l:

-4-5 mere – orice soi în funcție de preferințe

-struguri Isabella (atât cât să umple 2/3 din borcan) – sau orice alt soi în funcție de preferințe

-2 l de apă (aproximativ)

-2 pahare (200 ml) de zahăr (câte un pahar la 1 l de apă)

 

Mod de preparare:

1. Pentru acest compot puteți folosi orice soi de struguri. Noi am folosit Isabella.

2. Spălați borcanele (noi am folosit borcane de 2 l) și puneți-le să se scurgă pe un prosop de bucătărie.

3. Spălați merele (de orice soi) și puneți câte 2-3 mere întregi (de mărime medie) în fiecare borcan. Nu trebuie să le tăiați, doar verificați dacă intră ușor în borcan (la un borcan de 3 l puneți 4-5 mere).

4. Spălați bine strugurii și adăugați câte 2-3 ciorchini în fiecare borcan (de 2l) sau umpleți 2/3 din borcanul de 3 l. Așezați cu grijă strugurii peste mere.

5. Fierbeți capacele pentru borcane timp de câteva minute, apoi uscați-le.

6. Pregătiți siropul pentru compot. Pentru un borcan de 2 litri veți avea nevoie de aproximativ 1.5 litri de apă (pentru un borcan de 3 litri – 2 litri de apă). Calculați cantitatea de apă și turnați-o într-o cratiță. La fiecare litru de apă de adăugați câte 1 pahar (200ml) de zahăr. Amestecați siropul și aduceți-l la punctul de fierbere.

7. Turnați siropul fierbinte în borcane și puneți imediat capacele (fără a înfileta).

8. Dacă siropul pregătit este insuficient, puteți adăuga în borcane apă clocotită. Dacă v-a mai rămas sirop – puteți pregăti compot proaspăt din diverse fructe.

9. Puneți borcanele într-o cratiță mare, pe un grătar de lemn (vezi imaginea) și turnați apă fierbinte (70 de grade) cât să ajungă până la gura borcanului, aduceți apa la punctul de fierbere, acoperiți cratița cu un capac și sterilizați borcanele timp de 15 minute.

10. Scoateți borcanele sterilizate din cratiță și înfiletați-le bine capacele.

11. Întoarceți borcanele cu fundul în sus, acoperiți-le cu o plapumă caldă și lăsați-le să se răcească complet.

12. Compotul din mere și struguri pentru iarnă este gata!

13. Dacă intenționați să preparați mai puține borcane cu compot (sau nu aveți o cratiță mare), puteți prepara compotul într-un alt mod:

14. Sterilizați în prealabil borcanele goale (în modul în care obișnuiți).

15. Puneți merele și strugurii în borcane. Turnați în fiecare borcan apă clocotită. Puneți capacele și lăsați să se macereze aproximativ 15-20 de minute.

16. Turnați apa din borcane într-o cratiță, adăugați zahărul și aduceți siropul la punctul de fierbere, amestecând în mod constant.

17. Turnați siropul pregătit în borcane și înfiletați bine capacele (umpleți bine borcanele cu sirop, întrucât fructele absorb o bună parte din el).

18. Întoarceți borcanele pe capace, acoperiți-le cu o plapumă caldă și lăsați-le să se răcească.
Cea de-a doua metodă de preparare a compotului are un singur dezavantaj – în timp ce scurgeți și turnați din nou apa în borcane, boabele strugurilor își pierd forma, iar compotul nu arată la fel de atractiv, precum în primul caz. Gustul însă, este la fel de aromat și apetisant. Alegeți varianta potrivită preferințelor dvs și savurați cu plăcere acest minunat compot de mere și struguri!

 

Poftă bună!

 

 




Categorii