Ingrediente:
1 ceasca faina
1/3 ceasca zahar
1/3 ceasca cacao pudra
2 oua batute usor
1 ceasca lapte
2 linguri unt, topit
1 lingurita vanilie
1/2 ceasca frisca lichida
2 linguri zahar
ciocolata pentru decor
Pentru sos de vanilie:
3 galbenusuri de ou
3/4 ceasca lapte
2 linguri zahar
1 lingurita vanilie
1/4 lingurita nucsoara rasa fin
Mod de preparare:
Intr-un castron mic, se amesteca faina impreuna cu 1/3 ceasca de zahar si pudra de cacao. Intr-un alt bol, amesteca ouale cu laptele, untul si vanilia, apoi adauga amestecul de faina, si amesteca pana se combina. Aluatul se lasa sa stea la temperatura camerei timp de 20 minute.
Se incalzeste o tigaie unsa cu unt la foc mediu-mare, se toarna 3 linguri de aluat in centru apoi se ridica si se roteste astfel incat aluatul sa se intinda frumos. In total vor rezulta aproximativ 12 clatite. (Ajusteaza caldura dupa cum este necesar in timpul gatitului).
Intr-un bol mediu combina frisca lichida si 2 linguri de zahar. Bate cu un mixer electric la viteza medie pana se intareste.
Pentru sosul de vanilie (se face in avans cu o ora): intr-o cratita mica se amesteca galbenusurile cu laptele si zaharul. Se pune pe foc si se gateste amestecand continuu cu o lingura de lemn sau o spatula de cauciuc la foc mediu, pana cand amestecul se ingroasa. Se ia compozitia de pe foc si se adauga vanilia si nucsoara.
Se lasa la racit asezand cratita intr-un bol cu apa rece si gheata, timp de 1 – 2 minute, amestecand constant.
Pofta buna!