Flori si gradina

Chiar Dumnezeu le-a trimis asta oamenilor: antibiotic, anti-inflamator, antioxidant, curăță vasele de sânge și distruge colesterolul

 

 

Chiar Dumnezeu le-a trimis asta oamenilor: antibiotic, antioxidant, curăță vasele de sânge și distruge colesterolul

 

Busuiocul este o planta ce ar trebui sa fie mai des adaugata in farfuriile noastre. Busuiocul este o planta foarte aromatica, cu frunze verzi. Exista peste 6 specii de busuioc in lume si toate au infatisare si gust diferit. Una din proprietati este aceea ca poate distruge colesterolul.Imagini pentru busuiocul

Busuiocul are si proprietati antioxidante, fiind o parte importanta din stilul nostru de viata. Aceasta planta protejeaza organismul de radicalii liberi, prevenind imbatranirea celulelor si formarea anumitor tipuri de celule canceroase.

 

Beta-carotenul este unul dintre antioxidantii care este perceput de organism ca fiind Vitamina A. Protejeaza vasele de sange si tine organismul departe de astm, reumatism, osteoartrita, etc.

Minunat pentru inima si vasele de sange

Busuiocul contine foarte multa vitamina B6 si magneziu. Vitamina B6 previne acumularea substantelor periculoase precum homocisteina, intarind sistemul cardiovascular. Relaxeaza muschii si reduce riscul aparitiei aritmiilor.

Antibiotic natural

Noile cercetari arata ca uleiul de busuiocul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Frunzele sale au proprietati antibacteriene si antiseptice, asa ca poate fi utilizat pentru tratarea infectiilor bacteriene si pentru distrugerea colesterolului.

Busuiocul pentru gatit

Busuiocul este un ingredient excelent si merge foarte bine cu multe mancaruri. Busuiocul este intotdeauna adaugat la finalul prepararii mancarurilor deoarece are un gust puternic.

Puteti prepara un sos gustos din busuioc tocat, usturoi si ulei de masline. Acest sos poate fi servit cu paste, orez sau bruschete.

Puteti prepara chiar si desert din busuioc. Taiati busuiocul si amestecati-l cu zeama de lamaie, zahar si apa. Puneti la congelator si cand a inghetat, puneti continutul in blender, amestecand usor. Consumati!

Puteti face si o salata cu specific italienesc, amestecand busuioc, mozzarella si rosii. Preparati ceai din busuioc, punand apa fierbinte peste busuiocul tocat marunt. Lasati sa infuzeze, dupa care strecurati.

Bucurati-va de gustul minunat al busuiocului si de proprietatile sale miraculoase!

Un barbat care ia busuioc de la o femeie, o va iubi pentru totdeauna. (Sir Thomas Moore)

Busuiocul, “cea mai veche planta”, este una dintre cele mai versatile, aromate si apreciate plante atat in bucatarie dar si in medicina naturista.

7 beneficii de sanatate ale busuiocului

1. Puternic anti-inflamator datorita uleiurilor esentiale:
Eugenol, citronelol, linalool, citral, limonena si terpineol, sunt doar cateva dintre uleiurile din busuioc. Efectul inhibator de enzime al eugenolului poate ajuta in cazul artritei reumatoide sau al afectiunilor inflamatorii ale colonului.

2. Protejarea ADN-ului
Orientinul si viceninarinul sunt doi flavonoizi hidrosolubili din busuioc, care ajuta celulele albe sanguine sa protejeze structurile celulare si cromozomii de radiatii, ca si de deteriorarile bazate pe oxigen.

3. Favorizeaza sanatatea cardiovasculara
Nivelul inalt de magneziu ajuta muschii si vasele de sange sa se relaxeze, imbunatatind fluxul sanguin. Exercitiul fizic este doar o parte a sanatatii cardiovasculare; si nutritia este cruciala.

4. Proprietati antibacteriene
Uleiurile din busuioc furnizeaza protectie impotriva cresterii bacteriene nedorite, in mod similar uleiului de oregano (din aceeasi familie de plante). Busuiocul inhiba tulpinile de bacterii (Staphylococcus, Enterococcus si Pseudomonas) care sunt larg raspandite si au dezvoltat rezistenta la tratamentele cu antibiotice. (Journal of Microbiology Methods/Jurnal de Metode Microbiologice, septembrie 2003)

Inhiba Shigella, o bacterie infectioasa care declanseaza diaree. De aceea este o buna idee includerea de busuioc si cimbru in dressingurile/sosurile de salata. (Food Microbiology/Microbiologia Alimentara, februarie 2004)

5. In timpurile stravechi era utilizat ca antidot impotriva muscaturilor de sarpe, si conferea oamenilor rezistenta in timpul postului religios.

6. Stimuleaza apetitul si ajuta la diminuarea flatulentei. Ceaiul de busuioc, se spune, ajuta in cazul dizenteriei, greturilor si tulburarilor de stomac datorate gazelor.

7. Alcalinizeaza corpul
Ca toate verdeturile, busuiocul furnizeaza minerale alcalinizatoare, pentru a contrabalansa dieta tipic acida. Busuiocul este asa de plin de fitonutrienti, incat este considerat planta medicinala in toate sistemele de tratare a sanatatii.

Curiozitati despre busuioc

  • Exista 35 de feluri de busuioc ce apartin familiei mentei. Ele se intind de la plante anuale la perene si arbusti. Busuiocul sfant este cel mai faimos – cunoscut pentru calitatile lui medicinale si spirituale.
  • Busuiocul a fost intotdeauna un simbol al dragostei in Italia.
  • Busuiocul vine de la „basil”, care in greceste inseamna regal sau regesc.
  • In Grecia si Roma antica, doctorii credeau ca trebuia ca cei ce il cultivau sa strige blesteme salbatice pentru a-l cultiva cu succes.
  • In India straveche, busuiocul era indragit ca un simbol al ospitalitatii.
  • Sunt multe superstitii din timpuri stravechi despre busuioc. Una spunea ca o frunza de busuioc sub o oala, in timp, se transforma intr-un scorpion, si mirositul plantei putea aduce un scorpion in creier.
  • Cand un baiat roman accepta o crenguta de busuioc de la iubita lui, era logodit.
  • Busuiocul a fost utilizat la imbalsamarea stravechilor mumii egiptene.
  • In India, fiecare bun hindus este ingropat cu o frunza de busuioc pe piept. Aceasta este un pasaport pentru Paradis.
  • A fost numit iarba saraciei, pe baza ideii ca ajuta la protectia celor aflati la nevoie.
  • Printre afrodisiacele traditionale, busuiocul este comun multor culturi.
  • Busuiocul dulce este cunoscut in multe culturi ca sporind in mod natural apetitul sexual si fertilitatea prin stimularea unei senzatii de totala relaxare in corp si muschi, simultan cu sporirea circulatiei sanguine.
  • Se spune ca mireasma busuiocului ii innebuneste pe barbati — asa de mult, incat femeile si-ar pudra sanii cu busuioc uscat si facut pulbere.

Nutritia oferita de busuioc:

Busuiocul este o bogata sursa de multi nutrienti, minerale si vitamine esentiale. Este o foarte buna sursa de fier si calciu, si o buna sursa de potasiu si vitamina C. Busuiocul proaspat, precum cel de aici, este cultivat peste tot in lume.

Busuiocul, utilizare si siguranta

Busuiocul poate fi PERICULOS atunci cand este utilizat in cantitati semnificative pe termen lung. Contine estragol, o chimicala ce poate spori riscul de cancer la ficat. De aceea uleiul de busuioc poate fi PERICULOS datorita continutului de estragol.

La unii oameni, busuiocul poate determina un nivel scazut al zaharului din sange.

Cum se poate gati, cumpara si depozita busuiocul

Busuiocul are o aroma distincta, ceea ce inseamna ca nu il poti adauga in orice fel de mancare si sa te astepti sa aiba gust bun. Cand merge, este delicios, insa aveti grija in ce combinatii il folositi si in ce cantitati. O combinatie potrivita si apreciata este de busuioc cu rosii, merge foarte bine in dresinguri cu lamaie si ulei si chiar in limonada.

 

Sursa: PentruEa Mix de Cultura




Categorii