Ingrediente:
- Prune fără sâmburi 3 kg
- zahăr 1,5 kg
- Cacao 100 gr
- Ciocolata neagra 100 gr
- zahăr vanilat 10 gr
Modul de preparare:
Spalam prunele bine, scoatem sâmburii. De preferat prunele coapte si puțin prea coapte. Am tăiat o prunele mari în patru părți. Puneți imediat într-o tigaie mai lată din oțel inoxidabil cu fundul gros sau un lighean special.
Se presară zahăr în straturi. Zahărul se ia în proporție de 500 g la 1 kg de prune.
Lăsăm prunele 3-4 ore să elibereze sucul.
Punem tigaia pe aragaz. Amestecați cu grijă totul de la margini până la centru cu o spatulă de silicon, care rănește mai puțin prunele. Se aduce la fierbere la foc mediu. Se lasa la racit 3-4 ore, sau peste noapte. În timp ce pruna se răcește, amestecați-o de mai multe ori, scufundând-o în sirop.
Pune tigaia pe aragaz pentru a doua oară. Aduceți la fierbere, reduceți puterea aragazului și gătiți timp de 5 minute. Se lasa la racit. După ce pruna s-a răcit, o poți lăsa o zi la frigider, astfel încât va absorbi mai bine siropul.
Se toarnă 100 g de cacao într-o sită și se cerne într-un castron separat. Adăugați câteva linguri pline de sirop de dulceață, turnați oeste amestec un plic de zahăr vanilat. Se amestecă bine până la o masă omogenă.
Se toarnă masa de ciocolată creata în gem. Se încălzește la putere medie, se amestecă ușor. Inainte de fierbere se pun in dulceata 100 de grame de ciocolata. Gatiti din momentul fierberii timp de 10 minute.
Dulceata ar trebui sa clocoteasca putin. Nu indepartam spuma, la o asemenea fierbere nu este multa si dispare de la sine la amestecare.
Puneți gemul in borcane sterilizate, acoperiți cu capace fierte și răsuciți bine. Se lasa la racit, se pastreaza la temperatura camerei.