Ceaiul de macese – Proprietati si beneficii
Înlocuieşte calmantele.
Ceaiul de măceşe funcţionează ca un calmant în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică.
Ceaiul de macese previne infarctul
Pe langa efectele diuretice, ceaiului de maces ii mai sunt atribuite si alte insusiri care duc la ameliorarea si vindecarea unor boli extrem de grave. Astfel, avand un continut ridicat in vitamina P, preparatele din maces reusesc sa mentina buna functionare a vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui,protejand inima. Bolile de inimă pot fi prevenite cu ceai de măceşe. Alături de fructele păducelului, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct.
Calmează crizele de ficat
Ceaiul de maces este recomandat si in afectiunile ficatului, deoarece are proprietatea de a mari secretia de bila; intareste organismul, fiind un bun vitaminizant.
Măceşele pot fi folosite în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare. De aceea, după o masă copioasă, o cană de ceai de măceşe este binevenită.
Ceai de macese – combate pietrele la rinichi
Ceaiul de macese prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, fiind util atat in eliminarea pietrelor sau nisipului la rinichi cat si in alte numeroase afectiuni.
Principala actiune terapeutica este marirea cantitatii de urina eliminata intr-o zi, fiind un bun diureatic. Aceasta actiune este atribuita in special semintelor. Ceiul de maces nu are reactii adverse si poate fi consumat pe perioade lungi de timp. Unii specialisti sustin faptul ca fructele de maces ar fi recomandate in inflamatiile intestinale, ar combate cu suces piatra la rinichi.
Substantele nutritive din macese au rol atat in stimularea cat si in consolidarea sistemului imunitar. Ele ajuta la distrugerea rapida a bacteriilor ce pot provoca o infectie in tractul urinar. In cazuri de cistita este indicat sa se bea cel putin o cana de ceai pe zi si simptomele neplacute se vor reduce foarte repede.
Indicatii
Daca doriti sa va preparati un ceai de macese bun, cu efecte pe termen scurt, trebuie sa stiti ca este bine sa lasati mai intai sa fiarba apa si apoi sa adaugati fructele uscate si zdrobite. Se conserva mult mai bine vitamina C.
Mai precis il puteti prepara dupa urmatoarea reteta: la 500 ml apa clocotita adaugati doua linguri de fructe zdrobite. Ceaiul se poate indulci(dupa ce se mai raceste) cu miere de albine si se bea pe parcursul unei zile.
Mod de preparare a ceaiului de macese 2: Intr-un bol se pun 2 linguri de macese (sau 10-15 boabe) taiate si o cana de apa, se lasa sa stea timp de 6 ore, se strecoara, se incalzeste putin, se adauga putin zahar sau miere de albine si se bea.
Ceaiul se poate bea rece sau cald. Daca se fierb macesele 10 minute in apa se pierd toate proprietatile acestora – mineralele si vitaminele.
Contraindicatii
Ceaiul de măceşe nu are reacţii adverse si poate fi consumat pe perioade lungi de timp.
Nici Pulpa de măceşe nu are contraindicaţii în administrare, în schimb seminţele, mai ales perişorii prezenţi pe acestea irită puternic aparatul digestiv şi aparatul respirator si nu este recomandata ingerarea lor. Persoanele alergice pot avea reacţii alergice severe şi chiar crize de astm bronşic, de aceea se recomandă evitarea contactului cu aceştia, în cazul bolnavilor alergici.
Sursa: Frunza Verde