Aperitive si Gustari Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cea mai corectă metodă de preparare a slăninii

 

 

 

 

Cum ziceam, va ofer din timp retete pentru Craciun . De data asta slanina afumata, preparata tot ca in Bucovina, desi e destul de impropriu spus slanina, porcul fiind dintr-o rasa „de carne” asa-zisa slanina e mai mult kaizer/bacon.

Pe langa slanina am pus si ciolanele, mi-e ciuda ca nu mi-a trecut prin cap sa fac dupa acelasi procedeu si muschi, asta este, data viitoare.

Slanina, am sarat-o din belsug cu sare mare si am lasat-o asa doar pana a doua zi, din pacate nu aveam mai mult timp, de preferat insa ar fi ca sa stea cu sare macar o saptamana. Apoi, am pus apa la fiert, cu cateva boabe de piper, cateva frunze de dafin si  cateva cani de zeama de varza (zeama de varza da o aroma aparte) Cand a inceput sa dea in clocot, am pus bucatile de slanina dar numai pentru un minut-doua, nu mai mult, apoi am scos-o, am lasat-o sa se raceasca si i-am pus carligele in care a atarnat in afumatoare, daca  bunica nu ar fi avut carlige, as fi agata-o cu sfoara mai groasa.

Apoi am pus-o la afumat, ca si pe carnati, tot cam trei ore.

Si gata, acum o pastrez in pungi de hartie, nu am pod sa o tin agatata asa cum face bunica, banuiesc ca va e cunoscut gustul, nu am ce spune mai mult, oricum, ar fi la superlativ.

Se poate consuma ca atare, cu ceapa , sau preparata dupa placul fiecaruia .

 

 

Pofta buna ! 

 

 

Sursa: Un elefant, se legana




Categorii