Placinte si Rulade

Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești! Nici măcar gospodinele începătoare nu dau greș!

 

 

Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești! Nici măcar gospodinele începătoare nu dau greș! Sunt delicioși!

 

Credincioşii ortodocşi îi prăznuiesc, vineri, pe 9 martie, pe cei 40 de mucenici, ostaşi în armata romană din vremea împăratului Liciniu (308-324), care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină.

În această zi, gospodinele împletesc acești colaci numiți mucenici și, potrivit tradiției, se bea și câte 40 de pahare cu vin.

Uite cum poți să faci mucenici moldovenești, delicioși, ca la mama acasă!

 

Ingrediente:

700 gr faină

100 gr zahăr

50 gr margarină

2 linguri miere de albine

4 linguri ulei

25 gr drojdie proaspătă

300 ml apă

coaja rasă de lămâie şi portocală

zahăr vanilat

miere de albine

nucă măcinată

Pentru sirop:

1 linguriţă de zahăr, 4 linguri de apă

 

Mod de preparare:

Începem prin a pregăti siropul. Fierbem zahărul, 2 linguri de miere, zaharul vanilat şi coaja de lămâie şi portocală. După ce a fiert, luam de pe foc şi lăsăm să se răcească. Topim margarina cu uleiul şi o lăsăm să se răcească. Dizolvăm drojdia în apa călduţă, cu o linguriţă de zahar şi lăsăm compoziţia să dospească 15 minute. Cernem făina într-un vas, facem o adâncitură în mijloc şi punem drojdia. Apoi începem să frământam, adăugând pe rând siropul de zahar şi margarina topită.

Aluatul trebuie frământat până nu se mai lipeşte de mâini. Acoperim cu folie alimentară şi lăsăm la crescut, într-un loc ferit de curent. După ce a crescut, punem aluatul pe masa unsă şi frământam până scoatem aerul din aluat. Apoi îl împărţim în 14 bucăţi. Fiecare bucăţică de aluat se face un rulou lung, pe care îl împărţim în jumătate şi îl împletim, formând un cerc pe care îl răsucit în formă de 8.

Tapetam o tava cu hârtie de copt, aşezăm mucenizii şi îi lăsăm să crească 20 de minute. Îi ungem cu siropul de zahar şi îi punem în cuptor pentru 30 de minute, la foc potrivit (180 grade). După ce se răcesc puţin, îi ungem cu miere de albine şi îi trecem prin nucă.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Ortodoxia.me




Categorii