Retete de Mancaruri

Cârnați proaspeți cu varză, o rețetă oltenească, gustoasa de te lingi pe degete!

 

 

Cârnați proaspețI cu varză, o rețetă oltenească, gustoasa de te lingi pe degete!

 

Varza este una din mancarurile mele preferate, dar cea proaspata, nu acra.

Pe cea acra o prefer la sarmale amestecata cu cea dulce.

 

Ingrediente:

4 kg varza alba(2 verze),

4 cepe galbene,

30 ml ulei,

1 lingura untura solida,

350 gr bacon,

8 carnati de casa afumati,

1 lingura untura pentru prajit carnatii,

250 gr pasta de rosii,

1 lingurita sare,

cimbru, piper,

4 foi dafin,

1 lujer + maciulia de marar uscat,

1 legatura marar verde

 

Mod de preparare: 

Indepartam foile de deasupra verzei, o taiem in doua si ii indepartam cotorul, apoi o tocam si o punem intr-un bol incapator, unde o frecam cu putina sare, presaram piper si cimbru si o amestecam bine.

Tai varza in bucati mai mici, cat sa incapa in spatiul de taiere al aparatului si apoi cu ajutorul lamelor multiple ale acestuia toc varza uniform. Nu iese fideluta, dar nu asta conteaza.

Intr-o tigaie antiaderenta, punem uleiul cu untura la incins. Tocam ceapa solzisori si baconul cubulete si le adaugam peste grasimea incinsa. Acoperim tigaia si lasam ingredientele sa se prepare inabusit, la foc mediu.

Cand sunt bine preparate, adaugam pasta de rosii si le mai lasam 5 minute pe foc, amestecandu-le din cand in cand.

Pregatim un vas termorezistent, incapator. Eu am folosit o oala ceramica de 5 L, cu capac de sticla. Rasturnam ingredientele in vas, atat cele de pe foc, cat si varza si le amestecam bine.

Adaugam printre ele si foile de dafin si mararul uscat, acoperim vasul si il dam la cuptor la 180 de grade, pentru aproximativ 1 ora si 30 de minute, sau in functie de tipul verzei, pana cand aceasta va fi bine preparata.

Cu aproximativ 15 minute inainte de stingerea focului, prajim carnatii, dar nu chiar definitiv si ii vom adauga prin varza.

Carnatii adaugati in varza, vor da un plus de savoare acesteia. Bineinteles ca pot fi adaugati separat, in timpul servirii, dar eu i-am preferat prin varza.Dupa stingerea focului, adaugam mararul verde tocat marunt.

Servim varza cu mamaliguta, cu smantana, cu ardei iute, sau cu toate cele enumerate.

Ce este bine sa stim atunci cand gatim varza:

Cantitatea de sare in varza se va pune in functie de cat de sarate sunt celelalte ingrediente folosite, respectiv baconul, pasta de rosii si carnatii.

In timpul servirii, adaugati in farfurie 1-2 catei de usturoi taiati rondele si amestecati printre varza, asta pentru iubitorii de usturoi.

O sa observati ce i se va imbunatati gustul verzei. Doar incercati!

 

Pofta buna!

 

Sursa: Like A Chef




Categorii