Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Ca să aveți spor în noul an, de Revelion mâncați struguri… Superstiţiile şi tradiţiile de Anul Nou.

 

 

De ce fel de pedeapsă are parte un bărbat care-şi înşeală soţia?

 

Noaptea trecerii dintre ani este un moment magic şi în tradiţia populară românească, este un moment în care anul nou se îngroapă pentru a lăsa loc naşterii anului nou. Să vedem aşadar care sunt superstiţiile şi tradiţiile de An Nou.

Noaptea bărbaţilor

În Maramureş, Anul Nou este noaptea bărbaţilor, femeile neavând voie să părăsească grădina, iar fetele tinere sunt ţinute în gospodărie. Se spune că dacă-ţi va intra o femeie în noaptea de Anul Nou în casă sau în prima zi a anului, îţi va merge rău tot anul.

Cele mai importante practice magice în această zonă sunt număratul stelelor, număratul parilor de pe gard de la nouă la unu, înconjuratul casei de trei ori cu o tavă de jăratic, în sensul invers al acelor de ceasornic, verigheta sfinţită în paharul cu apă. Fetele de măritat ies la miezul nopţii, la trecerea dintre ani, cu Stolnicul pe cap şi se opresc lângă butucul pe care se crapă lemnele şi stau acolo tăcute, aşteptând să audă glasul cocoşului sau al unui câine.

Dacă vor auzi un câine lătrând, vor avea bărbaţi răi, dacă vor auzi cocoşul cântând, vor avea bărbaţi buni. Apoi vor stolnicul şi vor spune aşa: “Jumătatea de-a dreapta-i a me, jumătatea de-a stanga-i a soţului care mi-i rânduluit”.

De Anul Nou este important şi spălatul ritual al tuturor membrilor unei familii. Se ia apă neîncepută (după răsăritul stelelor) şi se pune într-un vas în care este o crenguţă de brad şi un ban de argint. Cu această apă se spală pe faţă toţi, până-n răsăritul soarelui, zicând: “Să fiu curat ca apa, tânăr ca bradul şi iubit ca banul”. Apa se aruncă înaintea casei banul iar crenguţa se păstrează.

Nu consumați preparate pe bază de pui!

Peştele este una din mâncărurile menite să aducă prosperitatea şi să asigure o trecere uşoară în anul care vine. Consumaţi un măr în ajunul Anului Nou şi vei avea parte de sănătate pe tot parcursul anului, ne spune tradiţia. Şi strugurii au o semnificaţie aparte în seara de Revelion.

Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifică prosperitatea în cele 12 luni ale anului care vor urma. Pe de altă parte, carnea de pasăre nu este deloc considerată aducătoare de noroc. Precum păsările de curte care scormonesc pământul pentru a-l împrăştia, tot astfel se crede că se împrăţtie prosperitatea şi binele din casa în care se serveşte carne de pasăre.

Nu tăiați nimic cu foarfeca în prima zi din an!

O culoare despre care se crede că are darul de a atrage norocul anului care vine, dar şi energiile pozitive este culoarea roşie. Nu contează daca roşul este la vedere sau nu, important este să purtaţi roşu, dacă vreţi ca în anul respectiv să vă meargă bine.

Iar daca puteţi să purtaţi un lucru nou, ar fi minunat. Când se apropie miezul nopţii şi începe numărătoarea inversă, trebuie să ţineţi în mână un lucru, un simbol sau un indiciu a ceea ce vă doriţi cel mai mult pentru anul care vine. Atât în ajunul Anului Nou, în ziua de 31 decembrie, cât şi în ziua Anului Nou – 1 ianuarie, activităţile casnice trebuie întrerupte dacă nu vreţi să fiţi urmărit de ghinion în anul care vine.

Nu trebuie să măturaţi, nu trebuie să daţi gunoiul afară din casă, nu trebuie să spălaţi, nu trebuie să tăiaţi cu foarfeca.

Nu plângeți pe 1 ianuarie!

Vâscul, aşezat pe mese în noaptea Anului Nou, este considerat aducător de şansă, noroc şi prosperitate. De asemenea, în noaptea de Revelion, cuvintele urâte şi gândurile duşmănoase nu au ce căuta. Se crede că cei care le adresează celorlalţi sunt urâţi în faţa lui Dumnezeu şi vor fi urmăriţi de ghinion de-a lungul întregului an.

Dorinţa spusă la miezul nopţii cu optimism şi credinţa că se va îndeplini are cele mai mari şanse să se îndeplinească. Dacă vedeţi o stea căzătoare în noaptea dintre ani, anul respectiv va fi unul dintre cei mai buni, iar viaţa dumneavoastră va fi schimbată decisiv.

Pentru a alunga spiritele rele şi a primi cum se cuvine noul an, nu trebuie să aşteptaţi Revelionul în linişte, ci în zgomot şi voie bună, cu uşile larg deschise. De asemenea, este interzis să plângeţi în prima zi a anului dacă nu vreţi să aveţi parte de lacrimi şi ghinion pe tot parcursul anului. Cine nu îşi doreşte bani? Pentru asta trebuie să aveţi mulţi bani în buzunar, la miezul nopţii.

Până atunci, trebuie plătite şi datoriile, altfel un an întreg veţi tot da bani! Nu e bine nici să daţi cu împrumut, pentru că tot sărac veţi rămâne. Dacă spălaţi rufe, vă merge rău tot anul. Cei mai superstiţioşi spun că e bine să nu spălaţi rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele.

 

Sursa: Secretele.com




Categorii