Credinta

BUNA VESTIRE. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci în această zi si de ce trebuie udaţi copacii cu ţuică. ACATISTUL Buneivestiri a Maicii Domnului

 

 

buna-vestire-10_6ba1aec19b1b1c

 

 

Buna Vestire, cunoscută și sub numele de Blagoveștenie sau Ziua Cucului, se sărbătorește pe data de 25 martie a fiecărui an și este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Această zi este legată de o serie de tradiții și obiceiuri specifice.

În Apus, această sărbătoare este numită și sărbătoarea Zămislirii Domnului, iar în calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveștenie sau Ziua Cucului.

Buna Vestire este o sărbătoare creștină care se celebrează pe data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII BUNA VESTIRE

Tradiția spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.

În Bucovina nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

În anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă.

Tot atunci, gospodinele din Maramureș adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curți și le dau foc. Acest ritual este cunoscut drept Noaptea focurilor și este practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau chiar până în zori.

DEZLEGARE LA PEȘTE

De Buna Vestire este dezlegare la pește, iar tradiția spune că acela care gustă pește în această sărbătoare se va simți tot anul precum peștele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peștii.

Ziua de Buna Vestire este cunoscută și ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte și astfel anunță sosirea efectivă a primăverii. Toti oamenii satului asteaptau sa auda cucul cantand insa era nevoie sa indeplineasca trei conditii: sa aiba banii la ei, sa nu fie flamazi si sa nu fie suparati. De asemenea, în anumite părți, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a ști câți ani va mai trăi.

În plus, în alte zone ale țării, se obișnuiește ca fetele de măritat și flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: “Cucule voinicule/Câți ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?”. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aștepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an.

Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor.

ACATISTUL Buneivestiria Maicii Domnului

Rugaciunile incepatoare:

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se Numele Tau, vie Imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

 

Sursa: Reporter NTV




Categorii