Flori si gradina

Bujorul – rege în grădina de primăvară. Plantare si ingrijire

 

 

Bujorul – rege în grădina de primăvară. Plantare si ingrijire

Bujorul de gradina

Bujorii de gradina sunt vedetele lunii mai. Colorati, simpatici, parfumati si iubiti nu doar de oameni, dar si de albine si fluturi, bujorii de gradina sunt extrem de decorativi, rezistenti si au avantajul ca, dupa plantare, sa infloreasca an de an, cu minimum de ingrijire.

Bujori - Plantare, îngrijire și Curiozități Despre Cele Mai Frumoase Flori  De Mai | Libertatea

Bujorii de gradina sunt cel mai des roz, dar exista si bujori albi, rosii sau galbeni. Au fost bujori care au facut flori din aceiasi radacina chiar si 50 de ani la rand. Bujorii de gradina au flori luxuriante, inalte si relativ rezistente.

Bujorii sunt plante perene, care infloresc de la inceputul primaverii, pana toamna, in valuri, zeci de ani. Daca sunt plantati corect, in solul potrivit, bujorii de gradina vor creste singuri cu apa de ploaie, caldura si lumina si te vor bucura toata vara.

Bujorii de gradina- Cand si cum ii plantam

Ideal bujorii de gradina se planteaza la inceputul toamnei, din septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Plantati toamna bujorii au timp sa-si formeze reteaua de radacini si sa explodeze in primavara urmatoare. Bujorii de gradina pot fi plantati si la inceputul primaverii, dar atunci este recomandat sa folosesti rasaduri.

Cand plantezi bujorii de gradina este recomandat sa nu inghestui plantele pentru ca in felul acesta le vei stimula dezvoltarea si sa alegi un loc luminos, pentru ca bujorii au nevoie de cel putin 6-8 ore de soare pe zi.

Locurile cele mai indicate pentru cultura bujorilor sunt spatiile largi, insorite, locuri ce permit plantei sa se desfasoare liber.

Locurile umbrite sau cele din apropierea copacilor sunt total nepotrivite stilului de viata al bujorului.

Amplasat nepotrivit bujorul fie va inflori anemic, fie nu va inlfori deloc si va muri.

Trebuie mentionat ca popularitatea bujorilor se datoreaza si vivacitatii lor, avand nevoie doar de un sol de calitate medie.

Petiție pentru declararea Bujorului drept Floarea Națională și Simbol  Floral al României

 

Ultima conditie este sa afanezi bine pamantul in care ii vei planta si sa ai grija sa-l sapi intre randuri o data pe an, pentru ca bujorii de gradina au nevoie de un sol bine afanat.

Este de preferat sa fie la adapost de vaturi puternice, asa ca cel mai bine ii plantezi pe langa garduri insorite sau la margine gradinii.

Dupa plantare trebuie udati de vreo doua ori. Cel mai bine o faci in miezul zilei cand este mai cald.

Bujorii de gradina, vedetele lunii mai

In primavara, bujorii nu au nevoie neaparata de apa, dar au nevoie sa fie feriti de baltirea apei, pentru ca radacinile lor sunt foarte sensibile si planta moare in cateva zile daca este exces de apa.

Cum înmulţim bujorul, evitând pauza de înflorire? | Paradis Verde

Solul trebuie fertilizat toamna, inainte de inghet si primavara inainte sa rasara. Evita sa atingi planta cu ingrasamant. Fertilizeaza doar solul din jurul plantei, fara sa atingi planta.

Bujorii de gradina nu trebuie rupti dupa ce infloresc, pentru ca nu vor mai creste si nici nu vor mai inflorii. Poti rupe florile bujorilor, doar dupa ce acestia infloresc de cateva ori, dar niciodata in primii 2-3 ani.

Bujorii de gradina cresc repede, astfel ca semintele puse toamna vor face flori in mai iunie anul urmator, dar numai daca nu balteste apa, daca au soare si daca pamantul este bine afanat.

Poti stimula productia de flori daca rupi frunzele. Oricum bujorii de gradina au frunze multe, asa ca daca rupi frunze circulatia aerului este imbunatatita iar apa din sol este mai bine gestionata.

Bujorul are radacini groase, numite rizomi. Creste cel mai bine in locuri insorite, cu pamant bogat in substante nutritive, usor si jilav. lucrarile de ingrijirea pentru bujor (paeonia) sunt obligatorii daca vrem sa infloreasca, dar se fac numai dupa ce s-au scuturat florile din anul respectiv. Paeonia se uda mai ales in a doua parte a verii.

Bujorul se inmulteste prin despartirea tufei, dupa scuturarea florilor, in bucati de cate 2-3 radacini si tot atatia muguri. La plantare, radacinile nu trebuie deranjate prea mult, iar mugurii trebuie asezati in asa fel incat sa fie cel putin 1 cm deasupra solului. Foarte important, la plantarea bujorului, este ca pamantul sa fie bine sapat si afanat.

Bujorii de gradina infloresc in primul an dupa plantare, dar fac mai multe randuri de flori abia din al treilea an de viata.

10157321_877267668954858_2055961810375379096_n

  Sursa  




Categorii