Desigur că nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare nici borşul de miel. Cu aroma inconfundabil de delicioasă şi mult leuştean proaspăt.
Ingrediente:
1 kg carne de miel pentru ciorbă
1 legătură de ceapă verde
2 morcovi
1 păstârnac
1 ţelină
1 pătrunjel
1 ardei gras roşu
fidea
2 ouă
borş
leuştean proaspăt
sare
Mod de preparare:
Carnea se spală bine, apoi se pune la fiert în apă rece. Se spumează de câte ori e nevoie.
Legumele se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Când carnea e fiartă se scoate, apoi în zeama în care a fiert se adaugă toate legumele. Carnea se curăţă de pe oase.
Când legumele sunt fierte, se adaugă carnea, fideaua şi borşul clocotit după gust. Se lasă să fiarbă împreună cam 10 minute, după care se drege borşul cu ouăle bătute. Se potrivește gustul cu sare, se stinge focul, apoi se adaugă leuşteanul tocat mărunt.
Se serveşte cu ceapă şi smântână.
Reteta 2
Ingrediente:
800g carne de miel,
1 l apa, 1/2 l bors ,
radacinoase (morcov, pastarnac, telina),
2 cepe,
o mana de orez,
2 galbenusuri,
2 linguri smantana,
verdeturi (leustean, telina, tarhon, patrunjel) si sare.
Mod de preparare:
Se ia o bucata de piept, capul si coastele mielului. Se curata carnea de pielita, se spala, se curata capul, se scoate pielita de pe limba. Dupa ce a fost taiata in bucati potrivite se sareaza si se lasa 10 minute. Se pune apoi carnea la fiert, se spumeaza si se adauga radacinoasele, ceapa si zarzavatul taiat marunt. Cand acestea sunt aproape fierte se adauga mana de orez.
Borsul se fierbe separat, apoi se pune in oala, peste zeama de miel, se potriveste de sare, se lasa sa mai fiarba in clocote 2-3 minute, dupa care se ia de pe foc. Inainte de a se servi la masa se drege cu galbenusul, bine amestecat cu smantana. Tot atunci se adauga si patrunjelul bine spalat si taiat marunt.
Reteta 3 – Bors de miel cu taitei de casa
Ingrediente:
carne de miel (aprox 500g),
4 fire ceapa verde,
1/2 morcov, 1 rosie,
1/4 ardei gras,
2-3 cartofi mici,
zarzavat (leustean, telina frunze, stevie, loboda, patrunjel, tarhon),
250g bors proaspat sau 1 lingurita bors praf, 1 ou, sare, piper
Mod de preparare:
Spalam carnea si o tinem 10min in apa rece cu sare sa se curete bine de sange.
Schimbam apoi apa, saram si punem carnea la fiert la foc mediu. La primul clocot luam spuma care se formeaza. Fierbem timp de 20-30min sau mai mult in functie de cat de repede se inmoaie carnea.
Pregatim intre timp legumele.
Taiem ceapa verde si ardeiul marunt, morcovul il dam prin razatoarea mare, iar cartofii ii curatam de coaja si ii taiem in 4.
Cand carnea e fiarta adaugam ceapa si morcovul si reducem putin focul. Dupa 10 min adaugam cartofii, rosia data prin razatoarea mare si restul de zarzavat taiat marunt.
Pregatim apoi taiteii. Batem oul si luam din el doua linguri pentru taitei.
Amestecam cele 2 linguri de ou batut cu 2-3 linguri de faina si un praf de sare si framantam o coca tare.
Intindem coca cu sucitorul si taiem taiteii fasii subtiri cu o foarfeca.
In ultimele clocote adaugam jumatate din taiteii obtinuti (restul o pastram pentru o alta ciorbica) si borsul proaspat fiert in prealabil (sau direct borsul praf).
Lasam sa mai dea in cateva clocote pana fierb si taiteii si inchidem focul. Dregem cu restul de ou ramas de la taitei, adaugam patrunjel tocat si borsul e gata.
Servim cu ardei iute sau ceapa verde si cu supliment de smantana pentru cine doreste.
Mai adaugam putin patrunjel verde si leustean cand servim ca sa se simta savoarea de zarzavat proaspat.
Poftă bună!
Sursa: Madi Cuisine, Retete cu Bors Cimbrisor, Ce retete mai fac fetele