Aperitive si Gustari

Asa faci cele mai gustoase gogonele murate! O metoda simpla! Iata o reteta inedita

 

 

 

 

Sunt delicioase iarna cu iahnie de fasole, cartofi, dar si cu carne sau carnati. Eu aleg din gradina cele mai mari gogonele, pe care le pun in borcane de 1,8 litri, pastrate de la alte muraturi cumparate, sau capatate de la mama sau de pe la prietenii care nu au ce face cu ele. Este adevarat ca acum se gasesc  in magazine borcane noi de cumparat, dar pentru ca am destule, prefer sa cumpar doar capacele, care trebuie neaparat sa fie noi, pentru a se inchide ermetic. Capacele se inchid cu sistemul „twist-off”, adica se inchid prin rasucirea capacului.

 

Ingrediente:

– 2 kg gogonele
– cativa morcovi
– 2 teline cu frunze
– cateva buchetele de conopida
– o varza rosie mica
– o capatana de usturoi
– sare grunjoasa
– cateva linguri de otet de vin de 9 grade
– piper boabe
– foi de dafin
– marar uscat
– 2-3 radacini de hrean
– 4 borcane de 1,8 litri

 

Mod de preparare:

Spal bine gogonelele si le las la uscat. Intre timp pregatesc borcanele pe care le spal bine cu detergent, le clatesc, le las la scurs si apoi le pun in cuptor la foc mic, timp de 5 minute, ca sa se sterilizeze.
Pana cand se racesc borcanele in cuptor, curat usturoiul, cam 2 catei pentru fiecare borcan. Curat morcovii, telina si varza si le tai felii. De obicei mai am conopida ramasa de la gogosari, pe care o folosesc si la gogonele, avand in vedere ca le pun la interval de doar 2-3 zile dupa gogosari.
Scot borcanele cand s-au mai racorit si pun pe fund cate 2 catei de usturoi si cateva seminte si cozi de marar uscat. Apoi asez gogonelele, iar printre ele asez morcovi intregi sau taiati rondele, telina felii, bucati de varza rosie si cate o radacina de hrean.

Deasupra pun cate 2 fire de frunze de telina, cateva boabe de piper, o frunza de dafin si cateva seminte de marar uscat, cu bucati de tulpina.

Fierb o saramura facuta, ca si la castraveti, din apa si cate o lingura de sare si una de otet la fiecare litru de apa. Cand fierbe apa, opresc focul si pun saramura fiarta peste gogonele. Pentru a nu crapa borcanele, asez fiecare borcan pe gratarul de la aragaz, apoi il umplu cu saramura fiarta. Se pot aseza borcanele si pe 2 cutite asezate in forma de cruce, unul peste altul. In acest fel, metalul preia din fierbinteala lichidului si borcanul nu se sparge.
Strang bine capacele si las borcanele in camara, pentru a fermenta. La inceput, cand incepe fermentatia, saramura din interior se tulbura pentru cateva zile, apoi incepe sa se limpezeasca, semn ca s-a terminat fermentarea.

In acest moment e timpul sa duc borcanele la rece, in pivnita.

Pofta buna la fasole cu gogonele!

Pofta buna! 

 

Sursa: Ce mai gatesc eu




Categorii