Ingrediente:
Pentru 4 persoane:
9-10 ardei grasi
600 g carne de manzat tocata (sau amestec vita si porc)
150 g orez
1-2 cepe
1 legatura marar si patrunjel
500 ml bulion
3 linguri faina
1-2 lingurite zahar
200 ml smantana
1 ardei, 2-3 rosii (sau ketchup de casa din ardei si rosii)
sare, piper, paprika (optional 1 cub concentrat ciuperci sau costita afumata)
50 ml ulei
Mod de preparare:
Se scot cotoarele ardeilor si se scutura bine de seminte. Se pune carnea tocata intr-un lighenas sau castron mai mare.
Intr-o tigaie puneti 2 linguri de ulei si caliti ceapa tocata, fara a o praji, cu putina apa, ketchup (sau rosii si ardei tocat), apoi adaugati orezul, condimentele si lasati pana scade zeama. Rasturnati continutul peste carnea tocata, adaugati verdeata tocata, eventual si cubul de concentrat. Omogenizati compozitia.
Umpleti ardeii si puneti-i apoi intr-o tigaie cu ulei fierbinte, nu-i prajiti prea tare, doar ii opariti in ulei si ii intoarceti apoi cu gura in jos pentru a forma o crusta ca un capac. Se vor curata de pielite mult mai usor.
Puneti ardeii pe un pat de felii de rosii, cu apa si bulion cat sa-i acopere si felii de rosii deasupra. Fierbeti-i la foc mic, cu capac aproximativ 30 minute.
In tigaia in care ati prajit ardeii faceti sosul: peste zeama ramasa adaugati bulionul, zaharul, paprika, 2-3 linguri de faina desfacuta in apa sau bulion si amestecati totul bine, dar nu fierbeti pentru ca veti adauga acest sos peste ardei sa mai dea cateva clocote dupa ce s-au fiert.
Cine vrea poate sa puna si smantana in acest sos. Eu pun smantana doar daca folosesc tot sosul in aceeasi zi, pun restul ardeilor intr-o cratita separata si fac a doua zi un nou sos.
Se servesc calzi cu smantana si cu verdeata tocata.
Pofta buna !
Sursa: Arta culinara cu Doina