Artroza este o boala reumatica, o afectiune articulara cronica, care ne afecteaza dupa varsta de 45 de ani, dar nu este exclusa la tineri. Este cauzata de fibroza sau degenerarea cartilajului articular, implicand una sau mai multe articulatii. Leziunea poate sa apara in orice articulatie; totusi, cele mai afectate sunt cele care suporta greutatea corporala: genunchi, sold, coloana vertebrala. Debutul artrozei este gradat – primul simptom este durerea, care tinde sa creasca in timp. Ulterior apar diminuarea mobilitatii articulare, contractia musculara, deformarea articulara aparand in stadiile avansate de boala.
Durerea articulara are caracter specific, apare dimineata, la primele miscari, cand articulatiile par intepenite. Durerea matinala este de scurta durata: aproximativ 15 minute. Durerile dispar pentru restul zilei si reapar seara, odata cu oboseala generala. La multe persoane, durerea articulara este meteo-dependenta. Tulburarile vaso-motorii produse de factorii meteorologici accentueaza durerile. Desi nu exista un tratament specific care poate vindeca artroza, exista posibilitatea de a intarzia evolutia acesteia.
Cateva tipuri de artroze sunt spondiloza sciatica, lombara, cervicala, toracala si lumbago.
Iata cateva tratamente naturiste foarte utile in artroze:
• Se aplica pe locurile dureroase frunze de varza proaspete si comprese cu aburi din ceai de coada calului sau comprese cu branca ursului (crucea pamantului, talpa ursului, urechea porcului).
• Se aplica o cataplasma cu mustar negru sau cu hrean ras, amestecate cu putina apa fierbinte, atat cat sa se formeze o pasta. Aceasta se aplica pe un tifon si se inveleste locul dureros.
• Se maseaza locurile dureroase cu tinctura de tataneasa sau de galbenele ori cu alifie preparata din aceste plante.
• Se poate aplica, peste noapte, pe locul dureros pedicuta amestecata cu putina apa calda.
• Se pun comprese cu bitter suedez timp de 4 ore.
• Se beau infuzii din urzica, frasin, coacaz, cretusca, coada calului – cate 2 linguri la 250 ml de apa clocotita.
• Vara, se recomanda baile cu frunze si tulpini de rosii. Acestea se fierb timp de o ora in apa, apoi se scutura si se folosesc.
• Se fac bai cu paie uscate de ovaz sau scuturatura de fan – circa 10 g la 5 l de apa clocotita. Acestea se strecoara bine si se adauga in apa de baie, timp de 21 de zile.
• Se bea un ceai diuretic: infuzie din coada calului si/sau urzica, 3 cesti pe zi.
• Se practica mersul descult prin roua, nisip si gimnastica medicala.
• Se spala zilnic picioarele cu apa rece si otet, seara, timp de o luna.
• Reflexoterapie prin masarea punctelor specifice fiecarei boli.
Osteoporoza e o boala sistemica a scheletului.
Duce la fragilitate osoasa, cu mare risc de producere a fracturilor, chiar in conditiile unor accidente nesemnificative. De ce devin fragile oasele la bolnavii de osteoporoza? Boala este o consecinta a reducerii cantitative a masei osoase, ce duce la modificarea arhitecturii oaselor, acestea devenind din ce in ce mai subtiri, cu interiorul moale si poros (de unde si numele bolii). Aceasta stare patologica se caracterizeaza printr-o cantitate atat de scazuta de material osos, incat fractura se produce chiar si atunci cand osul este supus unei forte minime, de exemplu o alunecare in casa ori pe gheata, cele mai grave fiind fracturile de bazin, de coloana vertebrala ori col femural (sold).
Fibroza este un proces de vindecare anormal, cu formarea in tesutul respectiv de tesut conjunctiv fibros in exces. Tesutul respectiv duce la alterarea arhitecturii si functiilor normale. Exemple de afectiuni care evolueaza cu fibroza: ciroza, fibroza pulmonara idiopatica, mielofibroza (la nivelul maduvei), sclerodermia, cicatricile cheloide etc.
Lubrifierea articulatiilor. In articulatii, capetele osoase care se intalnesc se deplaseaza unul fata de celalalt, iar uneori chiar se ating si se freaca intre ele. Pentru a nu se uza, capetele osoase sunt acoperite de un strat neted, lucios, numit cartilaj. Pe langa acesta, articulatia este inconjurata de un sac, care produce lichidul articular (sinovial) vascos. Acest lichid sinovial siropos are rolul de a lubrifia articulatia, la fel ca vaselina sau uleiul in cazul motoarelor si masinilor. Cartilajul si lichidul articular previn tocirea si uzura capetelor osoase in urma frecarii intre ele. In articulatiile dintre vertebre, care (cu exceptia articulatiei dintre atlas si axis) permit doar miscari limitate, se gasesc niste discuri intervertebrale cartilaginoase. Daca unul dintre discuri este dislocat si apasa un nerv, se produce una din afectiunile dureroase, hernia de disc.
Va prezint acum un tratament pentru regenerarea lichidului articular (sinovial). Cand acest lichid se epuizeaza, apar osteoporoza si artrozele.
Cumparati de la bacanie gelatina alimentara si preparati-o dupa modul de preparare trecut pe ambalaj. Cand incepe sa se intareasca, turnati pe ea apa fierbinte, apoi maruntiti-o cu o furculita, ca sa o puteti aplica usor prin ungere.
Umeziti locul afectat de artroza (genunchiul, cotul, coloana vertebrala) si masati-l pana cand gelatina se absoarbe. Reziduurile ramase pe piele le stergeti cu o carpa umeda, insa pelicula care ramane dupa aceea nu o stergeti. Concomitent cu acest tratament, luati zilnic cate o lingurita de gelatina (5 g), ca atare, din plic. Consumati multe lichide. Dupa aproximativ 6 luni de tratament, lichidul articular se reface.
In cazul herniei de disc, prima data spalati locul afectat cu otet de mere care a fost tinut un timp intr-o cana in care anterior ati pisat usturoi (dupa ce ati indepartat usturoiul, desigur!). Aplicati gelatina pregatita ca mai sus, de cel putin doua ori pe zi. Stergeti surplusul cu o carpa, insa pelicula care se formeaza dupa aceea pe piele nu o stergeti. Dupa aplicarea gelatinei, ungeti locul afectat cu alifie de tataneasa sau cu tinctura de tataneasa. Dupa 6-8 saptamani, lichidul articular se reface, iar hernia de disc se retrage (daca este minora).
Sursa: Dacic Cool