Flori si gradina

Secrete pentru o petunie plină de flori. Sfaturi utile pentru ingrijire si inmultire

 

 

 

 

Petuniile pot fi cultivate in gradina, in jardiniere sau in ghivece suspendate amplasate in spatii insorite.

Plantarea si ingrijirea petuniilor

Se achizitioneaza in forma de rasad cu dimensiunea de 7-10 cm si se planteaza in spatii insorite, bine drenate si proaspat afanate inaintea plantarii. Daca doriti sa obtineti petunii din seminte, trebuie semanate in vase cu pamant afanat in februarie. Plantele se dezvolta destul de rapid si trebuie inlaturate cele mai firave. Vasele fiind tinute la lumina puternica si fiind udate periodic in luna mai deja pot fi replantate in gradina sau in sol afanat in curti. Se uda din abundenta dupa plantare, ulterior fiind necesara udarea doar sporadic; in verile caniculare chiar zilnic.

Sunt sensibile la lipsa de apa, motiv pentru care uneori se ofilesc daca solul este uscat. Florile au forma de palnie si au culorile alb, roz inchis sau roz deschis sau mov. Bogatia infloririi petuniilor determina ca spatiul din gradina in care sunt plantate sa fie mereu vesel si colorat. Petuniile pot fi folosite pentru a bordura unele rondouri pe care sunt alte flori, dar pot fi la fel de bine plantate in spatii compacte in functie de culoare. Petuniile infloresc mereu toata vara daca au soare si umiditatea necesara.

 

adelaparvu.com despre Petunia, cum ai pentunia mereu inflorita, Text Carli Marian (7)

 

Boli si daunatori ale petuniilor

Petuniile sunt sensibile la lipsa apei, dar pot fi atacate de afide sau de paianjenul rosu. Daunatorii sunt usor de observat in jurul florii sau pe frunze pe care le coloreaza in galben pal. In aceste conditii aplicati in mai multe etape (3-4) la intervale de 1-2 zile pulverizarea cu pesticide specifice afidelor, dar fiti atenti la dozarea solutiei, sa fie conform specificatiilor de pe ambalaj. Deoarece tulpinile sunt firave, este bine sa fie pozitionate in spatii mai ferite de curenti mari de aer, care pot rupe sau deteriora planta.

Imagini pentru Ingrijirea petuniilor

 

Cum sa avem petunii pline de flori toata vara

Pentru acest lucru trebuie sa urmati cateva reguli extrem de simple:

– Ghiveciul suspendat sau jardiniera trebuie amplasate intr-un loc unde sa primeasca minim 6 ore de soare pe zi.
– Daca aveti petunii curgatoare suspendate, acestea trebuie udate in fiecare zi.
– Pentru plante dezvoltate simetric pe toata suprafata este bine sa se execute rotirea ghiveciului si al jardinierelor cu 180 de grade in fiecare saptamana.
– Tratamentele de fertilizare sunt extrem de importante si trebuie aplicate cu o frecventa de o data la fiecare doua saptamani pe intreaga perioada a verii , asta pentru a se stimula productia de flori.
– Un alt aspect important il reprezinta ciupirea corecta a petuniilor. Dupa o perioada petuniile vor incepe sa isi piarda din stralucire, tija lor se va lungi si florile se vor produce doar pe varf. Atunci este bine sa se taie de la jumatate fiecare tija in parte. Dupa aceasta operatiune este recomandat ca planta sa fie asezata pentru cateva zile mai la umbra , pentru a-si reveni.
– Florile uscate trebuie indepartate pentru stimularea unei noi infloriri. Nu va faceti griji in privinta semintelor pe care le veti pierde pentru cele mai multe soiuri si varietati de petunii nu fac seminte aproape niciodata.

 

Imagini pentru Ingrijirea petuniilor

 

Sursa: Info-CS




Categorii