Flori si gradina

Sfaturi practice pentru a cultiva rosii de calitate in gradina

 

 

 

 

Pentru o cultura de tomate reusita va dau cateva sfaturi pe care sa le urmati si sa va bucurati de legume proaspete si gustoase din gradina proprie.

 

1. Amplasati gradina pe terenuri cu expozitie sudica, bine luminate, fara pomi prin preajma (care sa umbreasca), nu pe langa casa.

2. Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea armonioasa a unei plante, mai ales tomata mare iubitoare de lumina.

3. Terenul trebuie sa fie ferit de vanturi puternice, curenti de aer care pot provoca turbulente iar apa provenita din precipitatii nu trebuie sa balteasca in acea zona.

4. Pentru a avea rosii ceva mai devreme decat ceilalti, modelati terenul. Este dovedit stiintific ca plantele cresc si se dezvolta mai bine pe teren modelat.

5. Aveti grija la distantele de plantare functie de soi/ hibrid. Exista soiuri si hibrizi mai vigurosi si atunci distantele de plantare vor fi mai mari pentru a evita autoumbrirea plantelor.

6. Irigarea nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina, mai ales una de legume, indiferent de modul cum se face.Cea mai eficienta metoda si mai putin costisitoare este udarea prin picurare.

Atentie! Daca utilizati apa din puturi sau fantani pentru udat, e bine ca ea sa fie scoasa din vreme si lasata sa ajunga la temperature de 18 – 20º C. Nu udati cu apa rece, astfel creati stres plantelor si intarziati dezvoltarea ca sa nu zic ca in perioada infloritului, apa rece poate duce la caderea florilor.

Un punct critic din punct de vedere al umiditatii este perioada infloritului si legarea fructelor cand plantele au nevoie suficienta de apa, cam 1l/zi/planta. Daca se anunta ploi nu mai irigati, excesul de umiditate duce la craparea fructelor si implicit la boli criptogamice.

7. Bine ar fi daca intr-o cultura de tomate ati avea si un stup, doi, nu ati mai avea probleme cu polenizarea.

8. Tomatele sunt mari consumatoare de nutrienti iar daca solul este sarac in azot, fosfor si potasiu atunci veti avea plante debile si creste incidenta atacului de daunatori si boli.

Nu uitati sa administrati fertilizati in perioada de vegetatie, de preferinta ingrasaminte foliare care dau rezultate excelente fiindca se absorb foarte repede in plante.

Prima fertilizare se face atunci cand fructele sunt de marimea unei monede de 50 bani si apoi a doua fertilizare se face la doua saptamani de la prima.

9. Nu uitati sa indepartati copilii cand acestia au 3-4 cm, altfel acestia se vor hrani cu substantele nutritive destinate fructelor si in loc sa aveti rosii mari si frumoase veti avea unele mici si fara gust.

Frunzele de la baza plantelei, mai ales cele care atarna pe sol se indeparteaza.

10. Aveti grija sa legati bine planta de tutore sau de sistemul de sustinere astfel incat fructele sa nu atarne pe sol (risc de boli).

Pont: Utilizati agrotextilul pentru a mentine umiditatea in sol si a evita plivitul buruienilor si a prasilelor de spargere a crustei.

 

Imagini pentru rosii mari de gradina

 

Sursa: CartiAgricole




Categorii