Flori si gradina

Sfaturi bune pentru grădină: fertilizarea roșiilor

 

 

 

 

*Rețete de îngrășământ bio pentru tomate *„Hrănim“ roșiile cu cenușă, drojdie sau bicarbonat

Fertilizarea roșiilor este foarte importantă, întrucât acest pas duce la dezvoltarea armonioasă a plantelor și la recolte bogate. Trebuie știut că plantele au nevoie de cel puțin trei elemente de bază: azot, fosfor și potasiu. Pe lângă acestea la fel de necesare și importante sunt: magneziu, calciu, fier, bor, cupru, zinc, mangan. Lipsa sau excesul unora dintre aceste elemente duce la un dezechilibru, care se răsfrânge nedorit asupra recoltei de tomate.

În cultura ecologică elementele pentru hrănirea roșiilor le găsim în propria gospodărie. Fie că vorbim de apa de cenușă, cojile de banane sau bicarbonatul de sodiu, acestea sunt la îndemână oricum, ieftine și mai ales benefice pentru plante și sol.

*Rețete bio pentru hrănirea roșiilor!

Apa de cenușă: 500 grame de cenușă le opărim cu 5 litri de apă fiartă sau le fierbem 15 minute. Lăsăm să se decanteze, scurgem apa limpezită și adăugăm încă 5 litri de apă de ploaie sau, dacă nu avem, lăsăm apa în soare până se încălzește.

A doua variantă: luăm o găleată de 10 litri, punem cenușă cam pe sfert și adăugăm apoi, peste ea, apă, aproape de plin. Lăsăm acoperit, afară, cam o săptămână – 10 zile. Scurgem apa limpede, adăugăm apă până la 10 litri și folosim. Peste cenușa rămasă mai putem pune apă și folosi încă de vreo două ori, numai că, în felul acestea, firește, concentrația va fi mai slabă.

Urzicile: Se umple pe jumătate o găleată de 10 litri cu urzici crude, fără flori și fără rădăcini, se acoperă cu apă călduță și se lasă cam o săptămână la „dospit“ în soare. Se strecoară și se folosește 1 litru la 10 de apă. În plus, opțional, se poate adăuga și un pahar de cenușă.

Soluție de acid boric: Punem 10 grame acid boric la 10 litri de apă călduță, soluție cu care stropim plantele pe frunze și mai ales pe flori, începând cu faza de îmbobocire. Se întărește sistemul imunitar, stopând căderea mugurilor florali, a rodului. Stropim 1-2 ori pe săptămână. Este și un aport considerabil de bor pentru plantă.

Drojdia de bere este un excelent stimulator de creștere. Într-un borcan de 3 litri dizolvăm jumătate pahar de zahăr sau dulceață ori gem mai vechi, adăugăm 100 grame drojdie de bere, acoperim și lăsăm la „dospit“ o săptămână. În acest răstimp mixtura se va transforma într-un excelent ferment: 1 pahar de „bragă“ la 10 litri de apă „stătută“. Soluția va fi pe placul tomatelor, dar și cel al vinetelor, cartofilor, ardeilor. Oferim jumătate de litru fiecărei plante, direct la rădăcină sau pe frunze.

Foi de ceapă sau usturoi: Într-o găleată punem doua mâini bune (cam 200 gr) de foi de ceapă (și sau de usturoi). Opărim cu apă clocotită, acoperim. După ce s-a răcit – strecurăm. Turnăm în recipiente separate și păstrăm la loc întunecat și răcoros. Folosim 2l de soluție la 10l apă „stată“.

 Zerul, laptele degresat sau laptele bătut, chefirul pot fi folosite ca îngrășământ și de remediu anti-boli micotice: 1 litru de lichid, oricare dintre cele enumerate, la 9 litri de apă, la care mai adăugăm câte 2-3 picături de tinctură de iod la fiecare litru de lichid. Se stropește planta în întregime, o dată la 7-10 zile.

Soluția de bicarbonat de sodiu: 1-2 lingurițe la litrul de apă călduță. Plantele se stropesc pe frunze, după care se vor pudra cu cenușă.

Nu fertilizăm roșiile imediat după ce am copilit, cârnit, rupt frunze. Cu alte cuvinte, după ce am stresat planta de tomate.

 

Imagini pentru rosii mari de gradina

Sursa: Ziarul Ceahlaul




Categorii