Torturi

Musuroi de cartita. Doua retete delicoase facute in casa

 

 

 

 

 

Tort Muşuroi de cârtiţă (de casă)


De cand am gustat acest tort, am vrut sa il pregatesc in casa si nu cu prafuri la cutie cumparate din magazin. Si astfel am pregatit eu un tort tare gustos si sanatos.

Ingrediente:

Blat pandispan de cacao:

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 1 plic praf de copt

Crema:

  • 4 oua
  • 1 cana de zahar
  • 100 g faina
  • 2-3 plicuri de zahar vanilat sau 1 fiola esenta de vanilie Dr Oetker
  • 1/2 l lapte
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina (10g)
  • 3 banane
  • ciocolata rasa sau fulgi de ciocolata (nu e obligatoriu)
  • (optional: jumatate de lamaie – folosim doar sucul pt banane)

Preparare Blat:

Se separa ouale. Albusurile se bat spuma si apoi se adauga zaharul ( de preferat sa fie pudra) si se mixeaza pana ce albusurile capata luciu. Se adauga galbenusurile, esenta de vanilie si se mai amesteca 1 minut. Cacaua se pune peste faina impreuna cu praful de copt si apoi se toarna in ploaie peste compozitie amestecand cu o lingura de lemn cu miscari circulare de jos in sus. Se adauga intr-un vas tapetat cu faina sau foaie de copt si se da la cuptor. Se face proba cu scobitoarea.

Preparare Crema :

Ouale se freaca bine cu zaharul si faina . Compozitia obtinuta se toarna peste lapte, se adauga esenta de vanilie/zaharul vanilat si se pun la fiert pe foc mic sau pe bain-marie mestecand continuu pana se ingroasa.

Separat batem frisca tare pe care o adaugam in crema racita.

Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe pachet si se adauga si ea peste crema. Se da crema la frigider pt max 15 min., timp in care pregatim blatul.

Asamblare :

Se taie partea de sus a tortului, apoi cu o lingura scobim blatul, nu de tot. Marginea trebuie sa aiba 1-1,5 cm grosime.

Decojim bananele si le tavalim putin prin sucul de la 1-2 lamaie pt a nu se oxida. Se pun in tortul scobit, adaugam crema, o facem tuguiata si apoi sfaramitam resturile de blat ramase de cand am scobit tortul.Se da la frigider pentru minim 3 ore.

Este ideal si pentru copii deoarece este pregatit in casa.

 

  

Reteta cu migdale si curmale

 

Ingrediente:

  •  100g migdale crude,
  • 70g curmale fara samburi,
  • 1 lingura de miere,
  • 2-3 banane coapte,
  • 300g caju crud,
  • 1 pastaie vanilie,
  • 2-3 linguri unt de cocos,
  • 2 linguri miere,
  • 70g nuci,
  • 40g curmale fara samburi.

 

Mod de preparare:

Migdalele si caju-ul se pun la hidratat cu 12 ore inainte ( de seara pana dimineata). Intr-un robot de bucatarie se pun la mixat migdalele, curmalele fara samburi si cand sunt maruntite se adauga si mierea. Le maruntiti cat de mult vreti voi. Mie imi plac putin mai mari. Pasta obtinuta o sa fie „blatul” tortului. Intr-o forma cu diametrul de 18 cm se preseaza compozitia la baza tavii si cam jumatate din inaltimea peretilor. Dam la frigider cat timp pregatim „crema”. In robot punem caju-ul, seminte din pastaia de vanilie, mierea si untul de cocos. Se mixeaza pana devin o crema fina si aromata. Scoatem din frigider forma „tapetata cu blat” si punem in ea bananele decojite exact ca la prajitura clasica. Deasupra se pune crema de caju sub forma bombata, ca sa semene cu un musuroi. Punem in frigider si pregatim „tarana” din varful musuroiului. Am pus in robot nucile si doar cateva curmale. Le-am mixat si am obtinut un fel de bulgarasi de pamant. Am oprit cateva linguri pentru pus deasupra, iar apoi am adaugat restul de curmale. Pasta obtinuta am pus-o deasupra cremei de caju, iar „pamantul” l-am presarat deasupra. Daca vreti culori mai intense puteti adauga in blat si partea de deasupra cacao sau carob. Ca orice desert raw trebuie sa stea o zi la frigider pentru ca aromele sa se intensifice si sa se amestece. Are un gust extraodinar.

 

Pofta buna !

 

tort raw

 

Sursa: Bucataria Irinei   ,  V for Verde




Categorii