Bauturi

Tuica cu Schinduc, o bautura sanatoasa tinuta secret de calugarii de pe Ceahlau

 

 

Tuica cu Schinduc, o bautura sanatoasa tinuta secret de calugarii de pe Ceahlau

 

Considerat de secole ca fiind Athosul Romaniei, Muntele Ceahlau ofera, in locuri stiute doar de calugari, o planta cu proprietati miraculoase asemanatoare ginsengului.

Schinducul, asa cum se numeste aceasta planta, a fost adusa de calugari chiar de pe Athos si aclimatizata pe Ceahlau, aici fiind de altfel singurul loc din Romania unde poate fi gasita.
Chiar si asa, locurile in care se gaseste schinducul nu este la indemana oricui. Doar monahii din Durau stiu unde, in urma cu mai bine de o suta de ani, au fost plantate rasadurile aduse din Grecia.

Iar acest secret este transmis doar in mediile monahale.
Calugarii pun aceasta planta la macerat in tuica de prune, iar bautura devine, in urma acestui proces, un intaritor al organismului, datorita proprietatilor miraculoase ale plantei.

”Schinducul este o planta intaritoare, folosita mai ales in perioadele de post sau primavara cand omul iese slabit din iarna. Tuica de prune se face toamna, apoi planta respectiva este culeasa de pe Ceahlau si se pune in sticla, la macerat, cateva luni. Tuica cu schinduc are o culoare galbuie si un gust deosebit pentru ca dispare gustul de prune si capata un parfum delicat. Aceasta bautura se face in special in mediile monahale.
Se spune despre schinduc ca este ginsengul Romaniei.

Dar schinducul este o planta care creste doar in anumite zone de pe Ceahlau, stiute in special de calugari, care pastreaza insa secretul”, a declarat Florentina Buzenschi, directorul Muzeului Judetean de Etnografie.
Schinduc este o planta erbacee cu florile alb-verzui, cu fructe ovale, aromatice, cu un miros care are o tenta de patrunjel.

La prepararea bauturii se folosesc in special radacina plantei si o mica parte din tulpina, fara frunze si fructe. Aceasta bautura nu se gaseste in comert si este oferita pelerinilor de catre calugarii de la Schitul de la Dochia sau de la Manastirea Durau.

De asemenea, unii dintre proprietarii de pensiuni din zona masivului Ceahlau au schinduc pe care il scot si il ofera turistilor doar la momentele festive din an.

 

 Sursa




Categorii