Flori si gradina

Papadia – cura pentru ficat si pentru vezica biliara

 

 

 

 

Are niste efecte detoxifiante cu totul exceptionale. Primavara devreme, papadia contine in frunzele si in tulpina sa substante amare, enzime si fitohormoni care fac adevarate minuni pentru ficatul obosit si incarcat de toxine.

Desfasurarea curei

Timp de 14 zile, se vor consuma cate zece frunze proaspete de papadie, de doua-trei ori pe zi, cu 10 minute inaintea meselor principale. Recoltarea frunzelor se face in aceeasi zi sau cu maximum doua zile inainte de a fi consumate, de la plante care inca nu au inflorit, pentru a contine colina (un principiu activ cu proprietati drenoare si tonice hepatice foarte puternice) in cantitati maxime. Unii naturisti recomanda folosirea tijelor florale de papadie in locul frunzelor – un sfat valabil, singurul inconvenient fiind ca aceste tije se procura greu, culegandu-se in intervalul de timp de dinaintea infloririi plantei, care este de obicei foarte scurt (3-4 zile).

Efectele curei cu papadie

Aceasta cura are darul de a relansa activitatea ficatului, de a stimula puternic regenerarea celulelor hepatice si de a favoriza eliminarea toxinelor din acest organ extrem de important. Mai mult, frunzele proaspete de papadie stimuleaza secretia de bila si important, favorizeaza evacuarea acesteia. Nu in ultimul rand, papadia are darul de a stimula peristaltismul intregului tub digestiv, fiind de un mare ajutor pentru persoanele cu digestia slabita sau lenesa.

Cateva recomandari terapeutice

Printre afectiunile care se agraveaza la iesirea din iarna si care sunt eliminate cu ajutorul tratamentului cu frunze de papadie proaspata enumeram: dischinezia biliara (fierea lenesa), dispepsia, hepatitele de toate felurile, icterul, constipatia atona, indigestia. Este un adjuvant valoros in cazurile de microlitiaza biliara, precum si in ciroza hepatica.

Precautii

La persoanele cu stomacul foarte sensibil, subponderale sau debile, tratamentul cu papadie cruda se poate dovedi prea puternic, motiv pentru care va fi facut cu prudenta.

 

Sursa




Categorii