Salate

Beneficii Spanacului. Antioxidantii reduc riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima si orbirea prematura

 

 

Beneficii Spanacului. Antioxidantii reduc riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima si orbirea prematura

 

Spanacul, (Spinacia oleracea) este o leguma de culoare verde inchis cu multe frunze bine cunoscuta pentru calitatile sale nutritionale si pentru propietatile de mentinere a sanatatii organismului. Spanacul intareste cu adevarat trupul in mai multe feluri. Desi nu este felul de mancare cel mai gustos din lume, spanacul este foarte bun deoarece este plin de vitamine si minerale. O idee inteleapta ar fi sa introduceti spanac in dieta dumneavoastra zilnica. Deci la ce sa va asteptati mai exact daca mancati aceasta super-leguma? Cititi in continuare pentru a afla.

Scurt istoric spanac

Planta obisnuita cunoscuta ca spanac, se pare ca prima data a facut parte din dieta persanilor antici, si creste in mod natural in Asia, mai exact in regiunea centrala. Apartinand familiei Amaranthaceae, spanacul poate fi descris ca avand frunze mari ovale asezate pe o tulpina centrala cu buchetele de flori mici care cresc la varf. Planta are de obicei o inaltime de 30 de cm si frunzele pot varia ca forma. Cea mai consumata parte a spanacului sunt frunzele carnoase, dar aproape toata planta este comestibila.

Valoarea nutritionala si beneficiile spanacului

Spanacul este considerat a fi un super-aliment datorita valorii nutritionale ridicate. Pentru inceput, spanacul contine o cantitate insemnata de beta-carotina. Beta-carotina contribuie la un vaz bun, un ten sanatos  si un sistem imunitar puternic. Atunci cand beta-carotina se transforma in vitamina A, mai multa umezeala este retinuta in piele pentru a o mentine neteda si fina. Alt grup important de ingrediente gasite in spanac sunt antioxidantii. Se crede ca antioxidantii reduc riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima si orbirea prematura. Gasite in spanac,  vitaminele E si C, zincul, beta-carotina, seleniul si manganul, toti sunt antioxidanti puternici. Lista nu se opreste aici deoarece in mancarea preferata a lui Popeye’s se gasesc si multe fitochimicale. In special, luteina reduce riscul orbirii la o rata mai rapida decat cea normala. Alte vitamine si minerale importante gasite in spanac sunt: fierul pentru productia de hemoglobina, vitamina C pentru imunitate, vitamina E pentru piele sanatoasa, vitamina K pentru sistemul nervos, calciu pentru oase puternice, potasiu pentru inima si tensiune normala, fibre pentru o digestie imbunatatita, acid lipoic pentru reglarea nivelului glucozei din sange si regenerarea diferitelor vitamine, si epoxyxanthophyla, violaxantina si neoxant pentru controlul inflamarilor. In ceea ce priveste prevenirea bolilor, spanacul este asociat cu un risc scazut de boli cardiovasculare, intarirea arterelor, tensiune ridicata, cancer si multe altele.

Administrare spanac

Spanacul poate fi preparat si consumat in multe feluri diferite. Cea mai obisnuita modalitate de consumare a spanacului este proaspat si crud. Ca oricare alta leguma, spanacul nu trebuie decat clatit si apoi puteti sa-l savurati. Spanacul crud poate fi combinat cu alte legume si fructe pentru a prepara o salata. In felul acesta mancarii se adauga textura, gust precum si valoarea nutritionala. Spanacul gatit este de obicei mancat cu paste sau carne, fara a fi ingredientul principal. De asemenea poate fi servit si ca garnitura pentru a completa aportul de proteine. Cand este gatit, spanacul se ofileste dramatic, devine extrem de de zemos si isi pierde o mare parte din continutul de vitamina C. Multi oameni prefera sa il gateasca la aburi sau sote in loc sa-l consume crud deoarece gatitul ii da un aport de aroma.

Daca chiar va displace gustul spanacului, beneficiile sale nutritionale pot fi gasite si sub forma de suplimente. Tabletele sau capsulele sunt cea mai raspandita forma de suplimentare.

Spanacul - ce beneficii are si cum sa il consumi ca sa isi pastreze proprietatile

 Sursa




Categorii