Daca ti-ai invitat prietenii la masa si vrei sa-i surprinzi cu un desert reusit, incearca aceasta reteta. Coace blatul cu o zi in urma. Nu vei munci mult, pentru ca vei imparti munca in doua zile.
Ingrediente:
blat:
2 blaturi din cate 5 oua,
5 linguri de zahar,
2 linguri de ulei,
5 linguri de faina,
un praf de sare, esenta
crema:
700 g capsuni coapte,
o cana de zahar,
400 g smantana,
un plic de gelatina
decor:
300 g capsuni,
300 ml sirop de capsuni,
2 pliculete de tort-gelle
Mod de preparare:
Se prepara fiecare blat asa; se bat albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana se obtine o bezea consistenta. Se freaca galbenusurile cu uleiul si esenta apoi se adauga in albusuri, se incorporeaza si se adauga treptat si fina.
Tapetam o tava cu hartie de copt, turnam aluatul si coacem 20 de minute la foc iute la inceput (cca 5 minute) apoi la foc potrivit.
Se fierb capsunile cu cana de zahar si o cana de apa,cca 15 minute apoi se scurg capsunile de sirop si se paseaza cu un blender pana obtinem un piure fin.
Piureul de capsuni rece se mixeaza cu smantana si o cescuta de sirop rece. Se hidrateaza gelatina in 100 ml apa rece apoi o topim la bain marin si o adaugam in crema.
Se monteaza prajitura asa; in tava in care am copt blaturile asezam primul blat asezat intr-un cadru detasabil (este un cadru de inox care se modifica in functie de marimea tavii) se toarna crema de capsuni apoi se vine deasupra cu cel de-al 2 lea blat, se preseaza usor cu mana si se da la frigider cca o ora apoi se scoate tava si deasupra blatului presaram capsuni maruntite apoi preparam jeleul conform instructiunilor de pe plic, folosind siropul de capsuni ramas si il turnam fierbinte deasupra prajiturii, incepand din centru spre margini.
Se mai lasa cel putin o ora la rece inante e a o taia in forma dorita.
Pofta buna!