Flori si gradina

Topul celor mai otrăvitoare plante din ţara noastră

 

 

 

 

Spânzul oriental – este o plantă care la contactul cu pielea poate provoca dermatite.

Salcâmul galben – este otrăvitor deoarece conţine un alcaloid numit “Cytisine” prezent pe toată suprafaţa plantei. Înghiţirea seminţelor sale este mortală.

Dediţelul – este o plantă toxică ce se întâlneşte în zonele montane şi popular se numesc vânturele sau degeţei.

Mătrăguna – este o specie extrem de toxică. Popular se numeşte cireaşa lupului. Două sau trei bace înghiţite sunt suficiente pentru a provoca moartea. Fructele ei pot fi confundate uşor cu cireşele negre sau cu coacăzele negre. Planta conţine 3 alcaloizi extrem de puternici (atropina, beladonina, scopolamina).

Oţetarul roşu – prezintă un polen foarte iritant.

Măselariţa – este o plantă halucinogenă ce era folosită foarte des de către vrăjitoare pentru a prepara licori ce generau halucinaţii. Planta are un miros neplăcut. De asemenea, Shakespeare ne povesteşte că regele Danemarcei a fost omorât cu sevă de măselariţă turnată în ureche în timp ce dormea.

Cucuta – este o specie toxică ce se întâlneşte în toate regiunile din România. Toate părţile ce alcătuiesc cucuta sunt toxice şi pot provoca decesul celui care le consumă. De altfel, e un lucru ştiut că la execuţia lui Socrate s-a folosit cucuta.

Lăcrămioara – denumită popular mărgăritar, clopoţel, iarba lui Sfântu Gheorghe, aceasta este planta naţională a statului Finlanda. Se zice că un pahar cu apă în care s-au înmuiat câteva fire de lăcrămioară este suficient pentru a provoca moartea celui care-l bea.

Rodul pământului – consumul fuctelor acestei plante poate fi letal.

Joianul – este o plantă toxică a cărui rădăcină poate ucide un om în mai puţin de două ore (ingerarea unei bucăţi de mărimea unei alune). Este considerată ca fiind cea mai otrăvitoare plantă din Arhipelagul Britanic, dar şi de la noi.

Leandrul roz – este o plantă destul de toxică. Se estimează ca 100 de grame din frunzele ei sunt suficiente pentru a ucide un bou. Dacă intri în contact cu seva plantei este obligatoriu să te speli pe mână.
Mare parte dintre aceste plante otrăvitoare, în cantităţi mici sunt folosite la fabricarea unor medicamente.

 

Sursa: Fermierul argesean




Categorii