Aperitive si Gustari Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Slanina delicioasa, fiarta in zeama de varza

 

 

 

 

Acest preparat face parte din categoria mezelurilor pregatite in casa, fara E-uri si fara fum (din pacate…). Dar asa cum mai spuneam – cand stai la bloc nu ai prea multe variante si si nici posibilitati sa afumi preparatele.

Slanina fiarta in zeama de varza – este un preparat cu traditie in unele zone ale tarii.

Eu, de obicei folosesc gusa porcului, dar de data aceasta am cumparat slanina de pe burta.

Am avut o bucata de aproximativ 800 g. Bucata a fost frumusica si a avut destul de multa carne. Am spalat-o si am taiat-o in doua ca sa incapa bine in cratita in care urma sa fiarba.

Am pus bucatile in cratita impreuna cu boabe de piper si foaie de dafin.

Am adaugat zeama de varza cat sa acopere bucatile cu cel putin doua degete. Am folosit aproximativ 2,5 litri zeama de varza.

Am pus cratita la fiert. In momentul in care a inceput sa fiarba, am potrivit flacara aragazului spre mediu si am pus capacul. Am lasat sa fiarba aproximativ 40 de minute si apoi am verificat intepand cu o furculita. Daca furculita intra usor atunci este fiarta suficient. Daca nu intra usor atunci mai trebuie lasata… 5 sau 10 minute. Oricum, nu trebuie sa fiarba prea mult pentru ca slanina devine moale si nu mai are consistenta dorita.

Cand am considerat ca este fiarta suficient – am scos bucatile pe un gratar iar deasupra lor am pus un fund de lemn cu o greutate. Am lasat sa se raceasca astfel.

De data aceasta am preferat sa pun usturoi si boia peste slanina abia dupa ce s-a racit. Alteori presar cu usturoi zdrobit si boia la cateva minute dupa ce am scos-o din apa/zeama in care a fiert.

Am zdrobit vreo 5 catei de usturoi, am adaugat peste ei vreo 3 linguri de apa si o lingurita de boia.

Cu acest amestec am uns bine bucatile de slanina.

Dupa ce s-a scurs bine surplusul de apa am pudrat cu boia fiecare bucata pe toate partile.

Slaninuta astfel pregatita se poate manca imediat, dar eu am preferat sa o pastrez in frigider inca doua zile si abia apoi „sa o scot in lume”. Am facut asta pentru ca in acest timp ea imprumuta mult din gustul condimentelor si este mult mai gustoasa.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Hellena …din bucataria mea…




Categorii