Remedii naturiste

Sub forma de decoct, infuzie, bai de sezut, Stejarul este un bun terapeut. Beneficii și precauții

 

 

Sub forma de decoct, infuzie, bai de sezut, Stejarul este un bun terapeut. Beneficii și precauții

 

 

Sub forma de decoct, infuzie, bai de sezut, Stejarul este un bun terapeut. Beneficii și precauții.

Indicaţii terapeutice

Datoritã substanţelor conţinute, scoarţa de stejar are utilitate în diaree, enteritã, gastritã, ulcer gastric şi duodenal, hemoroizi, precum şi în faringite, stomatite, gingivite, plãgi, degerãturi, arsuri şi pentru combaterea transpiraţiei excesive la nivelul picioarelor.

Pentru gastrită hiperacidă, ulcer, diaree, enterite

Se face un decoct din 2 linguriţe de scoarţă mărun­ţi­tă la o cană (200 ml) cu apă rece. Se fierbe 20-30 mi­nute. Se bea conţinutul a 2 căni pe zi, între mese, neîndulcit.

Ceai revigorant.

La 1 linguriță de frunze mărunțite (sau 3-4 frunze întregi) se toarnă 400-500 ml de apă fiartă, câteva ore se infuzează și se administrează în decursul zilei, fiind împărțit în 3-8 doze.

Amestec cu acțiune calmantă și protectoare.

Coaja de stejar – 4 părți, 2 părți de flori de tei. La 1 lingură de amestec se toarnă 200 ml de apă clocotită și se infuzează timp de 1 oră la baia de aburi. Cu infuzia obținută se face gargare la fiecare 3 ore în caz de angină, tusă, stomatită.

Pentru uz intern (universal).

La 200 ml de apă clocotită se adaugă 2 linguri de coajă uscată, se acoperă cu un capac și se pune la baia de aburi pe 30 de minute, amestecând permanent. Se răcește, se strecoară, decoctul obținut se diluiază cu apă până la un volum de 200 ml. Se bea câte o jumatate de păhar de 2 ori pe

Pentru picioare transpirate.

50 din coaja de stejar se toarnă 1 l de apă clocotită, se răcește la o temperatură confortabilă și se fac băi de picioare pentru 15-20 minute. Cursul tratamentului este 7-10 zile.

Extern, baile de stejar aduc vindecarea in diferite boli de piele, ulceratii, degeraturi, hemoroizi si in transpiratia excesiva a picioarelor si mainilor. Baile de stejar se mai recomanda pentru spalaturi vaginale .

Ghindele sunt folosite sub formă de infuzie pentru tratamentul diareei și afecțiunilor tractului digestiv cauzate de infecții cu paraziți, bacterii, ciuperci, virusuri. Se pune o linguriță de ghinde uscate zdrobite la 250 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze până când lichidul s-a răcit complet, apoi se strecoară și se bea câte 100 ml, cu înghițituri mici, de 2-3 ori pe zi.

Precauţii

Chiar dacă sunt remedii naturiste, consumate în exces, preparatele pe bază de coajă sau fructe de stejar pot provoca o serie de neplăceri.

Folosiți fara sa exagerați!

 

Sursa




Categorii