Flori si gradina

Cum scăpăm de cartitele din grădină?

 

 

Cum scăpăm de cartitele din grădină?

 

 

Cum scăpăm de cartitele din grădină?

Cartitele sunt animale foarte utile pentru ca le place sa manance larve de gargarite, carabusi si muste. Acest lucru mentine sanatatea pamantului.

Cu toate acestea, galeriile cartitelor sunt adesea detestate de catre gradinari. Daca doriti sa alungati cartitele, regasiti mai jos cateva sugestii:

La inceput, asigurati-va ca exista cartite in gradina dumneavoastra si nu alte rozatoare.

Va puteti da seama de acest lucru prin deschiderea uneia dintre galerii. In cazul in care se reinchide in cateva minute, sau intr-o perioada de pana la sase ore, cel mai probabil exista un rozator in gradina dumneavoastra.

Cartitele sunt sensibile la zgomot, mirosuri si vibratii avand simturi bine dezvoltate. Puteti profita de acest lucru si sa incercati sa eliminati cartitele cu ajutorul mirosurilor neplacute sau a unor lovituri.

Cu urmatoarele metode, puteti alunga o cartita:

Utilizati mirosuri precum laptele acru, parul de caine, menta uscata, catei de usturoi, ceapa si frunze de soc in galeriile sapate de cartite.

Pentru a face acest lucru, deschideti cu atentie galeria, sapati in adancime si asezati sursa de miros apoi inchideti gaura. Aceste surse de miros ar trebui sa fie reinnoite saptamanal pana cand observati ca nu mai apar galerii noi.

O alta optiune este de a alunga cartitele cu ajutorul undelor sonore. Luati o sticla goala si puneti-o oblic in pamant. Vantul creeaza un sunet care perturba cartita. De asemenea, puteti folosi turbine eoliene mici, care creeaza un sunet deranjant.

Si pastilele cu naftalină puse din loc ,în loc ,va poate ajuta.

Plantati în grădina Floarea Pastelui sau ricin!

Puneti capcane!

Cele mai bune indicatii de utilizare a capcanelor sunt:
– se indentifica musuroaiele deschise regulat (cele mai frecvente se gasesc de-alungul bordurilor, fundatiilor, gardurilor, perimetrelor cu arbori etc),
– gazonul trebuie tuns sau gradina curatata pentru o identificare mai usoara a galeriilor;
– se monteaza capcana in tunel, astfel incat sa nu poate fi ocolita capcana;
– nu este indicat sa montati capcanele la capat de traseu;
– se armeaza capcana – presand cele doua brate – si se blocheaza (fixeaza) cu ajutorul piedicii culisante;
– capcana se introduce in galerie cu tija de prindere in sus si se acopera cu pamant pentru a nu patrunde lumina in galerie;
– pentru a se indentifica mai usor locul de utilizare a capcanei se poate lega o sarma de capcana care va ramane la suprafata;
– folositi un numar corespunzator de capcane, in functie de numarul de tuneluri de cartita.

Uleiul de ricin, granulele de ricin si naftalina va ajuta sa îndepărtați cărtitele si popandaii.

Uleiul de ricin nu face nici un rau cartitelor si nici popandailor, dar acestia nu suporta deloc mirosul si pleaca fara sa se mai uite inapoi (desi cartitele nu vad).

Pune graunte de ricin in locurile unde ai indicii ca sunt galeriile, cel mai bine inainte de ploaie sau uda putin locul dupa ce le imprastii. Poti sa folosesti si ulei de ricin amestecat cu apa, in parti egala.

Sunt suficiente cateva linguri in locurile unde exista indicii clare ca sunt cartite si  popandai.

Pune ricin doar pe trei laterale ale gradinii pentru a le lasa loc de fuga, pentru ca in caz contrar vor ramane blocate in gradina.

Tratamentul se poate repeta de doua trei ori. Dupa ce utilizezi ricin o sa se vada miscare in gradina, asa ca daca identifici cuiburile poti actiona direct asupra lor.

Nu te descuraja daca nu da rezultate maxime din prima inecrcare. Continua tratamentul cu ricin, singura conditie fiind aceeia ca la fiecare noua aplicare cantitatea de solutie de ulei de ricin sa fie mai mare si mai concentrata.

Cumpara ulei de ricin numai din farmacii. Orice alta solutie care contine ricin, din alte surse decat farmaciile este foarte toxica.

Cartitele nu suporta mirosul de naftalină. Puneti in drumul lor adevărat granule mai maricele si veți scapa de musafirii nepoftiți.

O alta metoda este sa băgați în gaura o hartie inmuiata in petrol.

 

 Sursă




Categorii