Creierul se imbolnaveste din cauza noastra, pentru ca nu stim sa protejam aceasta „bijuterie”. Imbolnavirea creierului apare si atunci cand ne izolam in tableta, in Facebook si in telefon, dar si pentru ca nu facem cateva exercitii simple de respiratie imediat dupa trezire.
Creierul sufera si daca avem un mic dejun agitat, daca mancam pe drum sau vorbind la telefon, daca il supunem unui efort continuu, fara sa-i dam nimic in schimb, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea, la interviurile Libertatea Live.
„Creierul are nevoie de aer curat, de mancare sanatoasa, fara grasime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului ii place ciocolata, are nevoie de apa, dar cel mai mult si mai mult ii place zambetul”, spune medicul care peste 50 de ani a operat creiere.
Profesor doctor Alexandru Vlad Ciurea a fost ani 10 ani directorul Spitalului de Urgenta Bagdasar-Arseni, in care a lucrat 50 de ani. Neurochirurgul a facut aproape 23.000 de operatii pe creier, iar 17 ani a operat numai copii, cel mai mic avand doua zile.
Ne imbolnavim pentru ca nu vorbim, pentru ca ne izolam
„Daca ne izolam in tableta, in telefon, creierul se imbolnaveste. Ati vazut cum traverseaza acum oamenii? Cu ochii tot pe Facebook. Noi suntem facuti sa traim in grup, nu izolati”, mai spune neurochirurgul Vlad Ciurea.
Primii pasi pentru un creier sanatos sunt foarte simpli si la indemana tuturor. Ne trezim devreme, facem cateva exercitii de repiratie si bem doua pahare de apa la temperatura camerei.
„Dimineata, trebuie sa ne trezim cat mai devreme, sa deschidem geamurile larg si sa facem cateva exercitii de inspiratie si expiratie. Un profesor din Academia rusa, care a trait o perioada in Siberia, spune ca se poate trai 150 de ani cu aerul curat din Siberia. Aerul acela sa intre in plaman. Acele mici exercitii fizice ajuta creierul sa se incalzeasca, sa porneasca toate circuitele. Apoi, sa bem doua pahare de apa la temperatura camerei.
Primul este extraordinar, pentru ca evacueaza toate dejectele tubului digestiv. Al doilea pahar cu apa este foarte bun pentru ca intra in circulatie si pune «locomotiva» in miscare”, mai spune neurochirurgul.
In timpul somnului, creierul nu doarme, ci functioneaza ca sa tina in activitate organele interne. Dar, mai face ceva foarte important. Daca un om se culca avand in minte o problema importanta pe care nu stie cum sa o rezolve, a doua zi dimineata are si raspunsul.
„A doua zi gasesti rezolvarea. Deci, creierul a facut conexiunea intre gandire, judecata, memorie, iar dimineata ai ideea pe masa, pentru ca mintea este linistita. Deci, sa nu stai nedormit”, subliniaza profesorul Vlad Ciurea.
Creierul nu iubeste grasimea, tutunul si alco olul, dar ii place ciocolata neagra
Tiga rile au acelasi efect negativ asupra creierulului ca si asupra inimii. Micul dejun trebuie sa fie linistit, nu pe fuga si in picioare.
„Micul dejun trebuie luat in liniste, fara scandal, fara claxoane, fara a fi pe fuga, nu in picioare, fara elementele din jur care sa te disturbe, fara tigara. Sa fie mai mult decat o relaxare, sa fie o placere. Pledez pentru sucul de dimineata, din citrice, caroten si altele, care aduc si energie, si oligoelemente, care ajuta la transmiterea in interiorul creierul. Este foarte important!”, subliniaza Vlad Ciurea.
Creierul nu accepta grasimea, slanina, dar in schimb ii place dulcele
Neurochirurgul mai spune ca este mai sanatoasa pentru creier carnea cu putine calorii decat slanina.
„Da, este rau pentru creier sa mananci carne. Dar, in cantitati mici, carnea este perfect buna pentru intreg organismul. Cea mai buna este carnea cu calorii putine. Carnea de curcan si de peste sunt cele mai bune. Creierul nu accepta grasimea, nu accepta slana. O data, de sarbatori, merge. Dar, in rest, nu duce la nimic bun”, mai spune medicul.
Creierul nu suporta grasimea, dar ii place dulcele. Nu orice dulce este insa bun, pentru ca zaharul, de exemplu, ii face rau prin modificarile chimice pe care le produce.
„Este de acord cu ciocolata cat mai neagra, non-siropata, merge perfect cat mai fresh. Apoi, cacao. Creierul iubeste mierea, ca dulce”, explica neurochirurgul.
Pranzul trebuie sa fie echilibrat, altfel sangele se ocupa prioritar de digestie
Medicul Vlad Ciurea atentioneaza ca mesele nu trebuie sa umple stomacul, pentru ca, asa, sangele se ocupa mai mult de digestie. In plus, neurochirurgul pledeaza pentru o hidratare cat mai buna cu apa, nu cu sucuri acidulate. Somnul este si el foarte important pentru sanatatea creierului.
„Nu este bine sa mancam la pranz mult, pentru ca tot sangele se duce in stomac, creierul ramane ischemizat si ne apuca somnul. Cine vrea sa lucreze, trebuie sa manance foarte putin la pranz. Pledez pentru apa la temperatura camerei, nu sucuri acidulate. Creierul are doua puncte de activitate maxima: intre 10.00 – 12.00 si 16.00 – 18.00. Daca a obosit, putem sa-i dam un pic de cafea, pe care sa o bem incet. Creierul astepta sa fie rasplatit cu un dulce bun, dar fara zahar”, mai spune medicul.
Cel mai bun prieten al creierul este zambetul
Medicul atrage atentia ca cel mai bun prieten al creierului nu este Facebook-ul, ci este zambetul. De aceea, este foarte important sa alungam tristetea, monotonia si sa reusim sa ne bucuram.
Memoria nu trebuie lasata sa zaca
Uitarea, considerata boala varstnicului, apare tot mai des la adultul tanar si nu o putem trece cu vederea. Pentru a nu permite bolii uitarii, Alzheimer, sa se instaleze, creierul trebuie activat. Dialogul direct cu oamenii este foarte important.
„Sa exersam creierul, sa vorbim in grup, sa fim deschisi, sa nu fim interiorizati. Sa ne plimba, sa facem calatorii, sa urmarim lucruri care ne plac, sa stam in lume, sa facem cuvinte incrucisate, puzzle. Sa nu stam pe loc, adica mintea sa mearga incontinuu. Sa scriem, sa citim. Merg circuitele, merge mintea, merge memoria. Memoria nu trebuie lasata sa zaca.
Miscarea face foarte bine pentru creier. Este foarte importanta. Daca ne miscam, existam. Trei lucruri importante: vorbire, scriere, miscare. Si inca ceva. Am uitat sa apreciem muzica adevarata si, mai grav, am uitat sa dansam. Dansul este dovedit ca previne intalnirea cu Alzheimer”, spune profesorul Ciurea.
Durerile de cap zilnice pot fi cauza imbolnavirii creierului
Persoanele care au zilnic dureri de cap trebuie sa faca RMN, pentru ca unele dureri cedeaza la calmante si altele nu.
„Sindroamele migrenoase atesta modificarea vascularizatiei cerebrale. Acestea trebuie investigate. Cea mai buna investigatie este RMN, care descopera daca este leziune. O durere de cap care creste in intensitate arata ca este ceva in cutia craniana care apasa pe structurile nervoase, daca nu cedeaza la un calmant cam trei zile. Durerea creste in intesitate si nu ai o explicatie, atunci neaparat faci RMN”, adauga profesorul Ciurea.
Din cauza oboselii poate aparea accidentul vascular cerebral
In zilele noastre, tot mai multi oameni sufera de epuizare nervoasa, pentru ca solicita prea mult sistemul nervos. Creierul este prea solicitat, alimentatia este departe de ceea ce are nevoie, somnul este insuficient, iar in final, din cauza oboselii, poate aparea accidentul vascular cerebral, spune neurochirurgul.
In timpul somnului, creierul mobilieaza un grup de „curatitori” care aduna „gunoaiele” creierului si indeparteaza toate elementele nocive.
„Daca au timp sa-si faca treaba in timpul somnului, suntem frumosi si sanatosi. Daca nu pot curata, gunoaiele se acumuleaza si, crescand, opresc comunicarea intre sinapse. Le-a blocat, si acesta este primul pas spre Alzheimer. Un somn bun la adult trebuie sa dureze peste sase ore. Atunci curata creierul de gunoaie. Trebuie sa ne ducem la culcare la ora 22.00, cu toate inchise, TV si calculatoare, cu o carte frumoasa de literatura. Cel mai bun somn este intre 22.00 si 24.00. Este dovedit”, mai spune neurochirurgul.
Accidentul vascular cerebral la tineri este rezultatul unei vieti dezordonate
Accidentul vascular cerebral la tineri este tot mai frecvent si apare din cauza solicitarii extreme a creierului, pe fondul consumului de alco ol, de tutun, a lipsei somnului, a alimentatiei dezordonate si a oboselii.
„AVC-ul este tot mai frecvent la tineri, dintr-o viata destrabalata. Solicitam creierul si dam exact ceea ce nu ii place: tigari, alco ol, care modifica metabolismul celulei nervoase, internet si suprasolicitare nervoasa. Toate obosesc creierul, iar de la oboseala si pana la AVC, nu mai este decat un pas. De exemplu, Stela Popescu a facut AVC. Agitatia, pierderea vorbirii, starea de oboseala, o mana mai slaba, piciorul care scapa, sunt semnale neurologice pentru un AVC”, mai spune neurochirurgul.
Scoala trebuie sa fie o placere, altfel creierul oboseste si clacheaza
Elevii sunt obligati sa faca multe lectii, muncesc multe ore pe zi la teme, uneori mai mult decat adultii. De aceea, foarte multi obosesc si clacheaza in timp.
„Foarte multe lectii, o greseala totala de educatie. Am urmarit o premianta, clasa a VI-a, cand a ajuns acasa. A aruncat ghiozdanul cu atata ura pe pat si a fugit fericita la joaca. Dominanta in creier a fost joaca. Memoria copilului este incarcata inutil. Scoala trebuie sa placa, altfel creierul a obosit, i s-a cerut prea mult. Trebuie sa faca lectii de placere. Campioni ajungem din placere. Sa pastram placerea de miscare, altfel sunt blocati in internet si cu burtica mare”, mai spune neurochirurgul.
Medicul le transmite romanilor „sa creada ca sunt mai destepti decat restul Europei, ca mancarea noastra este mai buna, iar peisajele noastre mai frumoase”.
Sursa: Hohote.net