Sfaturi utile

Accidentul Vascular Cerebral: Simptome. 8 semne care il anunță!

 

 

Accidentul Vascular Cerebral: Simptome. 8 semne care il anunță!

 

 

Este important să cunoști simptomele unui accident vascular cerebral și să mergi la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament pe măsură, deoarece de multe ori acesta poate fi confundat cu alte boli.

Un accident vascular cerebral se produce atunci când o parte a țesutului cerebral moare în urma reducerii fluxului sanguin.

Când un vas sanguin se sparge sau este blocat de un cheag de sânge, creierul este privat de fluxul sanguin necesar, iar celulele nervoase nu primesc suficient oxigen.

Incidența accidentului vascular cerebral la nivel mondial este în creștere, boala fiind legată de factori precum hipertensiunea arterială, un nivel crescut de colesterol sau trigliceride și fumatul.

Accidentul vascular cerebral afectează atât bărbații, cât și femeile, însă mai bine de 50% dintre cazurile care au provocat decesul pacienților s-au înregistrat în rândul femeilor.

Riscul este mai mare după împlinirea vârstei de 55 de ani și continuă să crească după fiecare deceniu în plus de viață.

Cel mai îngrijorător este faptul că, la fel ca în cazul altor boli cardiovasculare, detectarea timpurie a accidentului vascular cerebral este dificilă, acesta fiind confundat cu alte probleme comune.

Simptomele tind să apară subit, însă pacienții simt anumite nereguli în organism înainte de producerea accidentului. Deși detectarea nu este echivalentă cu prevenția, aceasta poate crește totuși șansele de supraviețuire fără urmări grave.

1. Hipertensiunea arterială poate prevesti un accident vascular cerebral

De obicei, pacienții cu hipertensiune arterială nu au simptome puternice care să îi atenționeze cu privire la pericolul la care sunt supuși.

Dacă nu este monitorizată,hipertensiunea se poate agrava, mărind considerabil riscul de accident vascular cerebral sau hemoragie cerebrală.

Hipertensiunea tinde să deterioreze sau să suprasolicite vasele sanguine de la nivelul creierului, fapt care duce la ruperea acestora sau la pierderi de sânge.

Este esențial să te prezinți la consulturi medicale regulate, mai ales dacă te confrunți cu factori importanți de risc.

2. Gâtul înțepenit

Înțepenirea gâtului poate fi cauzată de stres, o postură greșită a corpului sau de suprasolicitare. Totuși, merită să iei în considerare și posibilitatea unui vas de sânge blocat sau care prezintă scurgeri.

Dacă nu poți să-ți atingi pieptul cu bărbia și simți o durere care iradiază și în zona capului, mergi imediat la medic.

3. Durerea de cap accentuată

Durerea de cap este un simptom frecvent care poate avea diverse cauze. De cele mai multe ori nu este nimic grav. Totuși, atunci când apare subit și este foarte puternică, este bine să mergi la spital pentru un consult.

Durerile de cap intense, cu zvâcniri, reprezintă de obicei un semn al creșterii tensiunii arteriale, iar în anumite cazuri, pot precede un accident vascular cerebral.

4. Paralizia pe o parte a corpului

Pareza este un simptom frecvent în rândul persoanelor care urmează să sufere un accident vascular cerebral. De obicei, aceasta se manifestă în timpul nopții sau chiar înainte de culcare.

De cele mai multe ori, acest simptom nu este ușor de diagnosticat, însă nu trebuie ignorat sub nicio formă.

5. Problemele de vedere

Dacă nu aveai nicio problemă de acest gen, însă observi deodată că ai vederea încețoșată sau neclară, este indicat să mergi la medic.

Deși acest simptom poate avea numeroase cauze, este important să iei în considere și posibilitatea unui accident vascular cerebral iminent.

6. Oboseala bruscă

Pierderea bruscă a energiei reprezintă întotdeauna un semnal de alarmă. Oboseala accentuată este un simptom frecvent în cazul multor probleme de sănătate, mai ales dacă este întrerupt fluxul de oxigen în zona creierului.

Persoanele care urmează să sufere un accident vascular cerebral dorm mai mult decât ar fi normal și pot să-și piardă cunoștința.

7. Dificultățile de deplasare și mișcare a brațelor

Dificultățile în coordonarea membrelor reprezintă un simptom frecvent care precede un accident vascular cerebral. Chiar dacă nu este resimțit de toți pacienții, uneori acesta apare chiar înaintea atacului.

O durere puternică, neobișnuită în zona umerilor este un motiv suficient de întemeiat pentru a te prezenta la doctor.

8. Amețeala și confuzia generală

Amețeala și confuzia pot indica diverse probleme de sănătate, iar de cele mai multe ori nu este nimic grav. Totuși, este indicat să ceri opinia unui medic. Aceste simptome trebuie examinate și tratate, mai ales dacă suferi de o afecțiune cardiovasculară.

În concluzie, nu este ușor să detectezi un accident vascular la timp. De aceea este bine să cunoști simptomele care îl preced. 

Dacă acorzi atenție acestor semnale transmise de organismul tău și cauți imediat îngrijire medicală, poți evita consecințele tragice.

 

Sursa




Categorii