Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Ce mananci de Revelion iti poate influenta tot anul. Uite ce traditii culinare sunt de Anul Nou in jurul lumii

 

 

ce-mananci-de-revelion-iti-poate-influenta-tot-anul-uite-ce-traditii-culinare-sunt-de-anul-nou-in-jurul_size1

 

 

La noi nu lipseste friptura si piftia facute din carne de porc. Carnea de pasare e evitata pentru ca se spune ca alunga norocul, dar sunt binevenite preparatele din diverse boabe (fasole, mazare) pentru ca traditia populara spune ca inseamna multi bani pentru anul ce vine. Aproape peste tot in lume se ciocneste un pahar de sampanie la miezul noptii, dar fiecare popor are traditiile lui culinare legate de mesele de Anul Nou.

Spania: 12 struguri

Traditia spune ca la miezul noptii spaniolii trebuie sa manance 12 boabe de struguri pentru dorintele pe care si le pun pentru fiecare luna a Anului Nou. O boaba de strugure dulce inseamna o luna buna, iar o boaba de strugure acra semnifica o luna cu mai multe greutati.

Italia: linte si carne de porc

Pana si italienii fani ai dietelor usoare, mediteraneene, pun pe masa de Revelion friptura de porc, despre care cred ca le va aduce prosperitate in Anul Nou. In plus, nu lipseste un fel de mancare numit cotechino con lenticchie – o tocanita cu linte si carnati- despre care spun ca le aduce noroc.

Japonia: meniuri colorate

Niciun meniu de Revelion nu este mai colorat ca al japonezilor. Mancarea traditionala se numeste osechi si cuprinde mai multe cutii cu bunatati. Fiecare fel de mancare pus frumos in aceste recipiente simbolizeaza ceva. De pilda, kazunoko – un rulou din hering, inseamna dorinta de a avea copii in anul ce vine, kuro-mame – soia neagra inseamna dorinta pentru sanatate, in timp ce konbu – un fel de alga marina simbolizeaza veselia.

Germania: purcelusi din martipan

Atat in Germania cat si in Austria carnea de porc este felul principal de mancare in aceasta perioada, pentru ca o carne bogata in grasimi simbolizeaza bunastraea si abundenta. Asa ca purcelusii au devenit un simbol al Anului Nou. Ii vei gasi chiar si in forma de figurine de martipan folosite ca decoratiuni pe masa de Revelion.

Tot in Germania este obisnuit sa lasi cate putin din fiecare fel gustat la masa de Revelion in farfurie la miezul noptii. Se spune ca asta iti va aduce belsug in casa in urmatorul an.

Danemarca: prajituri din martipan si farfurii sparte

La miezul noptii, danezii obisnuiesc sa manance o prajitura facuta cu martipan numita Kransekage. Un obicei mai putin obisnuit este spargerea farfuriilor de usile vecinilor si ale prietenilor. Traditia spune ca daca gasesti cioburi in prag ai norocul asigurat pentru urmatorul an.

Filipine: fructe rotunde

Aici traditia spune ca formele rotunde aduc noroc si prosperitate. Asa ca pe mesele de sarbatoare vei gasi intotdeauna fructe cu acesta forma: portocale, pepeni, papaya.

Dulciurile norocoase

Sunt putini aceia care nu gusta ceva dulce la mesele de Sarbatori. Mai toate popoarele au traditii legate si de acestea: In Italia se pregatesc niste gogosele numite chiacchiere, cu multa miere. Si in Olanda se mananca gogosi de Anul Nou. Sunt numite ollie bollen si au umpluturi cu mere, stafide si coacaze.

In Grecia, prima zi din an este dedicata Sfantului Vasile iar prajitura pe care o fac grecii in aceasta zi este numita in cinstea sfantului Vassilopita. In ea este ascunsa de fiecare data o moneda din argint sau aur. Se spune ca acela care o va gasi va avea noroc tot anul.

Si in Mexic exista obiceiul ascunderii unor mici surprize in prajitura de Anul Nou numita rosca de reyes. In Suedia si Norvegia se pregateste o budinca de orez care are ascunsa inauntrul ei o aluna ce va aduce noroc celui care o gaseste.

 

Imagine similară

 

Sursa: Foodstory.ro




Categorii