Prajitura deliciu este exact asa cum ii spune si numele: delicios de buna. Este o combinatie grozava de texturi si arome. Blatul crocant de nuca si albusuri este urmat de o minunata crema de alune ( a se citi nutella ). Peste nutella vine o crema bogata de ciocolata si nuca macinata, apoi o crema fina de vanilie. Urmatorul blat este unul simplu, un pandispan. La final avem din nou crema de vanilie si ciocolata rasa plus nuca macinata. Minunate arome, minunat este gustul pe care il formeaza impreuna.
Ingrediente:
Blat
8 albusuri
8 linguri zahar
3 linguri pesmet
4 linguri faina
6 linguri nuca macinata
Crema de ciocolata
150 gr nuca macinata
150 gr ciocolata neagra
150 gr smantana pentru frisca
300 gr nutella
Crema de vanilie
8 galbenusuri
250 ml lapte
1 pastaie de vanilie
100 gr zahar
1 praf sare
3 linguri amidon
2 foi gelatina
400 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar vaniliat
Pandispan
4 oua
5 linguri faina
2 linguri ulei
4 linguri zahar
1 praf sare
Decor
nuca prajita macinata
ciocolata rasa
Sirop
200 ml apa calda
1 lingura cafea solubila
2 linguri zahar
Mod de preparare:
Blat.
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine pana cand zaharul e complet topit.
Separat amestecam faina cu pesmetul si cu nuca macinata. Incorporam ingredientele uscate cu grija in albusuri. AMestecam cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic ( 160 de grade ). Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor ( 40/30cm dimensiuni ). Turnam compizitia de blat in tava si nivelam.
Coacem blatul timp de 30 de minute. Cand e gata il rasturnam pe un gratar. Dupa 5 minute putem sa indepartam si hartia de copt. Intindem nutella pe toata suprafata blatului si o lasam la racit.
Pandispan.
Ouale le scoatem de la rece cu o ora inainte de a ne apuca de treaba.
Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ) Va dura in jur de 10 minute toata treaba.
Reducem viteza de la mixer si adaugam treptat uleiul. Oprim mixerul si incorporam faina cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt aceeasi tava de la cuptor. Turnam compozitia de pandispan in tava si nivelam. COacem blatul timp de 15-20 de minute. Cand se desprinde de pe margini e semn ca e gata si scoatem pe un gratar la racit.
Crema de ciocolata.
Aducem smantana pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine apoi adaugam nuca macinata. Intindem aceasta crema peste nutella racita.
Sirop.
Amestecam apa fierbinte cu cafeaua si zaharul. Lasam siropul la racit.
Crema de vanilie.
Amidonul il amestecam cu galbenusurile si un praf de sare. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele de la pastaia de vanilie. Cand e fierbinte adaugam cateva linguri peste oua pentru a desface compozitia. Punem ouale peste lapte si lasam pe foc timp de 5-6 minute pana cand se ingroasa si se transforma intr-o crema.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste crema de vanilie si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.
Smantana pentru frisca o batem bine impreuna cu o lingura de zahar vaniliat. Incorporam frisca cu miscari de jos in sus in crema de vanilie.
Punem jumatate din crema de vanilie peste crema de ciocolata. Acoperim cu blatul simplu pe care il vom insiropa cu siropul de cafea. Punem si restul de crema de vanilie peste blat. Dam prajitura la rece.
Dupa 2-3 ore prajitura poate fi feliata, dar numai dupa ce am decorat-o cu nuca macinata si ciocolata rasa. Un deliciu cu adevarat!