Vă prezentăm o rețetă de tort delicios cu halva. Acesta este un desert deosebit de apetisant, original și aspectuos. Blaturile bicolore se combină perfect cu crema dulce și fină. Decorați tortul după gust și surprindeți-vă oaspeții cu un deliciu uimitor, demn de cele mai notorii cofetării.
Ingrediente:
BLAT CU CACAO
-5 ouă
-3/4 pahar de zahăr
-2/3 pahar de făină
-1/3 pahar pudră de cacao
BLAT ALB
-4 albușuri
-1/2 pahar de zahăr
-1/2 lingură amidon de cartofi
-1/2 lingură de făină
-1/2 linguriță praf de copt
-150 g semințe de susan
PENTRU CREMĂ
-500 ml de lapte
-3 linguri de făină
-2 linguri amidon de porumb
-1/2 pahar de zahăr pudră
-4 gălbenușuri
-1/2 pahar de unt
-200 g de halva (cu vanilie sau alune)
Mod de preparare:
1. Pregătiți blatul cu cacao: amestecați făina cernută cu pudra de cacao.
2. Despărțiți albușurile de gălebenușuri. Bateți albușurile, până obțineți o spumă cu vârfuri stabile. Spre sfârșit, adăugați treptat zahărul, amestecând bine după fiecare porție.
3. Adăugați câte un gălbenuș și amestecați bine după fiecare.
4. Adăugați făina cu pudra de cacao și amestecați aluatul. Obțineți un aluat omogen.
5. Tapetați fundul unei forme de copt (cu diametrul de 23 cm) cu hârtie. Nu este nevoie să ungeți marginile.
6. Turnați în formă aluatul. Coaceți pandișpanul în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 160-170°С timp de 35-40 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii.
7. Scoateți pandișpanul din cuptor și lăsați-l să se răcească. Tăiați-l de-a lungul, în jumătate.
8. Pregătiți blatul alb: bateți albușurile, până obțineți o spumă cu vârfuri stabile. Treptat adăugați zahărul și amestecați.
9. Adăugați celelalte ingrediente și amestecați. Turnați aluatul obținut într-o formă de copt, tapetată cu hârtie.
10. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°С timp de 30 de minute.
11. Pregătiți crema: turnați 250 ml de lapte într-o cratiță și puneți-o pe foc. Adăugați zahărul și fierbeți laptele.
12. Pregătiți budinca: amestecați laptele rămas cu gălbenușurile bătute. Adăugați făina cernută și amestecați, până obțineți o masă omogenă. Turnați amestecul obținut, cu un jet subțire în laptele fiert, amestecând încontinuu.
13. Faceți focul mic și fierbeți budinca până se îngroașă. Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească.
14. Amestecați untul cu un mixer, până obțineți o cremă. Treptat, adăugați halvaua și amestecați încontinuu.
15. Adăugați budinca (la temperatura camerei) și amestecați. Gustați crema. La necesitate, mai adăugați zahăr. Lăsați-o să se răcească.
16. Pe un platou, aranjați un blat cu cacao. Acoperiți-l cu cremă, apoi cu un blat alb. Ungeți blatul cu cremă și aranjați încă un blat cu cacao. Acoperiți tortul cu cremă deasupra și pe părțile laterale.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!
Pofta buna!
Sursa: Bucatarul