Aperitive si Gustari Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cum se prepară cel mai bun lebăr de casă. Rețeta românească cu care ne mândrim în toată lumea!

 

 

Cum se prepară cel mai bun lebăr de casă. Rețeta românească cu care ne mândrim în toată lumea!

 

M-am hotarat ca vreau sa imi prepar acasa mezelurile din ingrediente naturale, fara aditivi si coloranti asa ca m-am pus pe treaba!

Oricat ar incerca comerciantii, nu reusesc sa prepare lebar, carnati, toba cum o facem noi sau cei apropiati noua, pasionati de bucatarit, astazi iti prezentam o reteta foarte buna de lebar de casa.

 

 Ingrediente:

1,5 kg ficat de porc,

0,750 kg poala de la burta,

0,200 kg slanina fara sorici,

o lingurita piper boabe,

o lingurita de piper macinat,

o lingurita enibahar,

o lingurita coriandru,

o lingura rasa de sare gema,

o bucata de intestin de aproximativ un metru.

 

Mod de preparare:

Se spala ficatul in apa rece procedind la fel si cu carnea.Se pun intr-un vas si se acopera cu apa dupa care se pun la fiert. Se spumuieste de cite ori este nevoie pana ce apa ramane curata. Se adauga mirodeniile: piperul boabe, enibaharul, coriandrul si frunzele de dafin.

Cand ficatul se albeste inseamna ca s-a fiert suficient si se indeparteaza vasul de pe foc. Se scot bucatile de ficat si de carne pe un platou si se lasa sa se racoreasca. Se taie apoi in bucati mai mici si se trec de trei ori prin masina de tocat. Slanina se taie in cubulete de maxim 1 cm pe care le adaugam peste tocatura.

Se adauga jumatate din cantitatea de sare pregatita, piperul macinat apoi se toarna cu polonicul din zeama in care au fiert. Se omogenizeaza compozitia si se mai adauga un polonic de zeama pe care o incorporam in amestec framintind usor. Se obtine o umplutura cremoasa si aromata cu care umplem intestinul curatat si spalat din timp in multe ape.Se leaga capetele intestinului si se formeaza doua, trei bucati de cirnat stringind la distante egale compozitia si rasucind intestinul.

Se pune lebarul astfel pregatit in vasul in care au fiert bucatie de ficat si carnea si se fierbe pentru aproximativ 30 de minute la foc mic, fara sa dea in clocote.Se lasa sa se raceasca in zeama in care a fiert urmand sa il scoatem abia a doua zi. Se pastreaza la rece si se consuma cu mustar, ocupand un loc de cinste pe orice masa de crestin.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Sufletul Romaniei




Categorii