Este perfect pentru sărbători de familie, adunări de sărbători sau ca un răsfăț plăcut după-amiaza. Acest tort aduce o senzație de căldură casnică și confort plăcut. Răsfățați-vă cu câteva amintiri create cu acest tort de neuitat!
Ingrediente pentru blat (2x):
Aluat ușor:
- 5 albusuri
- 6 linguri de zahar (115 g)
- 5 gălbenușuri de ou
- 2 linguri de ulei
- 3 linguri făină simplă (65 g)
- 3 linguri de făină semi-grunjoasă (65 g)
Tavă de copt 32,5 x 25,5cm
Aluat colorat:
- 5 albusuri
- 6 linguri de zahar (115 g)
- 5 gălbenușuri de ou
- 2 linguri de ulei
- 3 linguri făină simplă (65 g)
- 3 linguri de făină semi-grunjoasă (65 g)
- colorant alimentar – după gust și nevoie
Sirop:
- 200 ml apă
- gem de capsuni
- 3 lingurite de zahar
- 70 ml suc de portocale strecurat
- 30 ml rom
- 150 ml sirop de căpșuni
Alte:
- 300 g gem (100 g pentru fiecare aluat)
Glazură:
- Dr. Oetker punch pudră de glazură + 4 linguri de apă
Mod de preparare:
1) Aluat de pandișpan alb:
În primul rând, pregătim aluatul alb. Bate albusurile spuma si un praf de sare. Adăugați încet si bateți gălbenușurile cu zahărul granulat până devine spumos.
Se adaugă linguri de făină cernută și praf de copt. La final, amestecați cu grijă pana se omogenizeaza si devine cremos.
2) Împărțiți aluatul în două jumătăți și turnați în două tăvi identice tapetate cu hârtie de copt. Se coace la 180 de grade aproximativ 20 de minute.
3) Aluat de pandișpan roz:
Procedura este aceeași ca pentru cel alb, adăugăm colorant alimentar. Bate albusurile spuma si un praf de sare. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul granulat până devine spumos. Adăugați colorant alimentar roșu. Adaugam faina cernuta si praful de copt lingura cu lingura. La final, amestecați totul.
4) Turnam aluatul pe o tava tapetata cu hartie de copt. O tava de aceeasi dimensiune cu care am copt aluatul alb. Se coace la 180 de grade aproximativ 20 de minute.
5) Pregătiți siropul:
6) Între timp, încălziți apă într-o oală și adăugați zahăr. Se amestecă și se fierbe la foc mic, apoi se adaugă sucul de portocale strecurat, romul și la final siropul de căpșuni – se amestecă bine și se strecoară după fierbere. Se lasa sa fiarba.
7) Întindeți un blat alb cu un strat bogat de dulceață. Aplică 100 g de dulceață în prima jumatate din aluatul ușor, întinde-l și acoperă prima jumatate din blatul colorat, pe care îl impregnezi cu sucul preparat.
Acoperiți apoi cealaltă jumatate din blatul colorat uns cu gem – impregnați din nou și acoperiți cealaltă jumatate blatul ușor uns cu gem. Acoperiți cu hartie de copt, apăsați cu ceva greu și dați la frigider pentru 12 ore.
7) Glazură:
Se cerne zahărul pudră, se adaugă apă clocotită, sucul de lămâie și colorantul roșu în gel alimentar. Se amestecă până când glazura este gata, netedă si pe care o întindeți frumos. La final, tăiați capetele
8) Putem decora blatul cu decoratiuni de zahar. Se lasa sa se intareasca si se taie in felii.