Desert

Prăjitura Televizor. Una dintre cele mai gustoase, aspectuoase și spornice prăjituri, perfectă pentru o masă festivă

 

 

Prăjitura Televizor. Una dintre cele mai gustoase, aspectuoase și spornice prăjituri, perfectă pentru o masă festivă

 

Prăjitura Televizor – combinație de trei gusturi într-o singură prăjitură: dulce, amărui și acrișor. Iar glazura de ciocolată ușor amăruie, îi va desăvârși, total, gustul.

Ingrediente:

Foi maro:

2 ouă medii

150 ml lapte rece

100 ml ulei

150 g zahăr

1 linguriță bicarbonat de sodiu

1 lingură zeamă de lămâie

5 g praf de copt

550 g făină

50 g cacao

8 ml esență de rom

un praf de sare

Blat de pandișpan:

6 ouă medii

150 g zahăr

30 g zahăr vanilat

50 ml de ulei

150 g făină

un praf sare

8 ml esență de lămâie

Crema:

1 l lapte

150 g zahăr

30 g zahăr vanilat

300 g unt, cu 82% grăsime

100 g făină

50 g amidon

8 ml esență de vanilie

zeama de la o lămâie

Glazura:

200 g ciocolata amăruie

100 ml smantană pentru frișcă

În plus:

400 g gem de caise acrișor

 

Mod de preparare:

Preparare foi maro pentru prăjitura Televizor.

Aducem toate ingredientele pe masa de lucru, să nu omitem vreunul.

Mixăm cele două ouă cu un praf de sare, apoi cu zahărul până devin spumoase.

Dizolvăm bicarbonatul în zeama de lămâie.

Făina o cernem împreună cu praful de copt și cacaua.

Peste ouăle mixate, adăugăm, pe rând, uleiul, laptele, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și esența.
Omogenizăm compoziția după fiecare ingredient adăugat.

Apoi, încorporăm amestecul de făină, cacao și praf de copt adăugându-l treptat.

Aluatul rezultat va fi unul nelipicios și ușor ferm.

Îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, la loc răcoros.
Apoi, îl împărțim în două părți egale.

Întindem fiecare parte de aluat pe masa înfăinată, în câte o foaie de dimensiunea tăvii.
Coacem, pe rând, cele două foi, pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

Ungem tava cu ulei și presărăm puțină făină pe ea, înainte de a așeza foaia.

Preparare pandișpan.

Separăm albușurile de gălbenușuri.

Presărăm puțină sare peste gălbenușuri și le frecăm pentru a li se intensifica culoarea.
Ideal ar fi să folosim ouă de la găini de curte, dacă avem. Culoarea pandișpanului va fi de un galben intens.

Presărăm puțină sare și peste albușuri și le mixăm spumă.

Adăugăm, treptat, zahărul și puțină zeamă de lămâie și le mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.

Zeama de lămâie ajută bezeaua să devină mai fermă.

Scoatem mixerul și introducem o spatulă de silicon sau de lemn.

Adăugăm gălbenușurile și le încorporăm ușor în bezea, cu mișcări ferme, de jos în sus.

Procedăm așa pentru a nu se lăsa bezeaua și a rămâne aerată.

Apoi adăugăm uleiul, esența și, treptat, făina.

Omogenizăm compoziția și o întindem uniform în tava tapetată cu hârtie de copt, la bază.

Pereții laterali ai tăvii îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră pe ei.

Zahărul pudră ajută la desprinderea blatului după coacere, fiind mai eficient decât făina.

Coacem pandișpanul pentru 35 de minute, la 180 de grade, dar ne asigurăm de coacerea lui, făcând testul cu scobitoarea.

Testul îl facem în ultimele 5 minute.

Scoatem tava la marginea cuptorului, înfigem rapid scobitoarea în mijlocul pandișpanului și o ridicăm.
Aceasta trebuie să iasă curată, dacă pandișpanul este copt.

Dacă iese umedă, mai lăsăm pandișpanul în cuptor 7-8 minute.

Preparare cremă.

Amestecăm într-un vas, făina cu amidonul și le diluăm cu puțin lapte rece.

Restul de lapte îl punem la fiert cu un praf de sare și zahărul.

Când laptele atinge punctul de fierbere, adăugăm amestecul de făină cu amidon, în fir subțire, amestecând intens în vas.

Amestecăm continuu în cremă, cu o spatulă, sau un tel în formă de pară, până când crema se îngroașă ca o budincă.

Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm esența și acoperim crema cu o folie, direct peste ea, pentru a nu prinde crustă.

O lăsăm să se răcească.

Scoatem untul din frigider și îl tinem la temperatura camerei cu 10-15 minute înainte de a-l adăuga în cremă.

Mixăm untul cu zahărul vanilat și adăugăm puțin câte puțin din crema rece, omogenizând compoziția de fiecare dată.

Asamblare prăjitura Televizor.

Așezăm în tava curățată, prima foaie maro.

O ungem cu jumătate din gemul de caise și întindem jumătate din cremă peste acesta.
Așezăm peste cremă, pandișpanul.

Îl ungem cu restul de gem, întindem restul de cremă și așezăm peste aceasta, cealaltă foaie maro.
Acoperim prăjitura cu hârtie de copt, sau folie și așezăm peste ea o greutate: o carte, un tocător, ce avem la îndemână.

Dăm prăjitura la rece, de pe o zi pe alta, de preferință, pentru a se hidrata bine foile și a se putea porționa frumos.

Dacă murim de poftă, în câteva ore putem să ne răsfățăm cu colțurile prăjiturii, care sunt cele mai bune.

 

Pofta buna!

 

 Sursă




Categorii