Torturi

Tort cu 3 feluri de ciocolata – Mousse de ciocolata

 

 

 

 

Ingredinte:

Pentru blat:

  • 3 oua
  • 4-5 lg de zahar (rase)
  • 1 lingura de cacao cu varf
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 5-6 lg de faina
  • 3 linguri de ulei.

Pentru creme:

1. Crema de ciocolata alba:

  • 200 gr de ciocolata alba
  • 180 ml frisca lichida;
  • 200 gr smantana grasa (in genul 25 – 30 % grasime), smantana normala;
  • 1 plic de gelatina

2. Crema de ciocolata de lapte:

  • 200 gr de ciocolata cu lapte;
  • 180 ml frisca lichida;
  • 200 gr de smantana grasa;
  • 1 plic de gelatina

3. Crema de ciocolata neagra (amaruie am cumparat eu)

  • 200 gr de ciocolata cu lapte;
  • 180 ml frisca lichida;
  • 200 gr de smantana grasa;
  • 1 plic de gelatina.

Eu am mai cumparat pentru crema o punga de arahide in ciocolata, au fost undeva la 200 -250 grame, undeva la 5 lei/punga tot de la Penny, o ciocolata menaj 500 grame pentru decor, o tableta de ciocolata alba pentru decor, si niste trandafiri din napolitane.

  

Mod de preparare: 

Blatul:

1. Ouale se separa, peste albusuri de pune praful de sare si se bat spuma, dupa ce ati obtinut o spuma consistenta, adaugat treptat zaharul si mixati in continuare pana cand se topeste tot zaharul.

2. Se adauga peste spune esenta de rom, si se mixeaza in continuare.

3. Galbenusurile se amesteca cu uleiul treptat integrat, se obtine ca un fel de maioneza, se adauga zaharul vanilat si se amesteca bine.

4. Faina se amesteca cu praful de copt.

5. Lingura cu varf de cacao se amesteca cu 1/2 sau 1 lingura rasa de apa rece, se obtine o pasta de cacao.

6. Peste spuma de albusuri se pune amestecul de galbenusuri, si amestecam cu un tel in forma de para, de sus in jos.

7. Se adauga apoi crema de cacao, obtinuta anterior din cacao cu apa, si se amesteca la fel cu telul para.

8. La sfarsit se integreaza faina treptat, amestecand de jos in sus.

9. Eu am folosit o tava de marime medie pentru tort, cu pereti detasabili. Va recomand sa folositi aceeasi tava si pentru blat si pentru etapa urmatoare in care veti pune cremele peste blat.

10. Se tapeteaza tava cu unt si faina, si se pune compozitia pentru blat. Se pune la cuptorul preincalzit, la foc mediu, in 15 minute maxim e copt. Verificati-l totusi cu o scobitoare.

11. Dupa ce s-a copt blatul, il scoateti din tava, spalati tava, lasati intre timp blatul sa se raceasca si apoi il puneti inca o data in tava in care s-a copt.

Cremele:

1.Crema de ciocolata alba:

Aveti nevoie de o oala in care sa puneti la fiert cam 1 – 1,5 litri de apa, pentru ca o sa aveti nevoie sa faceti pe aburi crema, si gelatina.

Asadar:

1. Se pune intr-o craticioara 100 ml apa rece si 1 plic de gelatina la inmuiat.(10 minute, nu mai mult nu mai putin)

2. Intre timp se amesteca o cantitate de 50 ml de frisca lichida cu smantana si se mixeaza pana cand se obtine o crema consistenta. Se pune la frigider.

3. Intr-o craticioara se pun cele 200 gr de ciocolata rupta in bucati si restul de 130 ml de friscca lichida (nu batuta), se pune craticioara pe aburi si se lasa pana cand se topeste ciocolata, nu mai mult. Dupa ce ciocolata s-a topit, o lasati deoparte la racit.

4. Dupa ce gelatina si-a indeplinit misiune de 10 minute, se pune pe aburi pana cand s-a topit, importat e sa retineti sa nu o fierbeti, pentru ca altfel isi pierde proprietatile. Si sa nu facei compromisuri in alegerea marcii gelatinei, pentru ca o gelatina de calitate proasta, va va distruge intreaga munca.

5. Gelatina se adauga peste ciocolata care se presupune ca e la temperatura camerei spre calduta. Se amesteca bine, se mai lasa putin la racit, atat cat puteti sa bagati degetul in ea si sa spuneti ca e ok, nu calda sau fierbinte.

6. Se scoate de la amestecul de frisca si smantana, mixate anterior, si se rastoarna peste ciocolata cu gelatina, se amesteca bine – bine, si se mai pune putin la frigider pana cand e suficient de tare, incat sa nu curga.

7. ! Sa nu va speriati daca dupa ce ati adaugat smantana si frisca peste ciocolata, observati ca e asa lichida, pentru ca frisca, ciocolata si gelatina toate se intaresc la rece!

8. Puneti crema astfel obtinuta in frigider, sau oriunde la rece aproximativ 20 – 30 minute, numai sa nu o puneti in congelator, caci nu o sa se mai intareasca deloc.

9. Dupa ce s-a intarit suficient crema, peste blatul din tava rasturnati crema de ciocolata, si incercati sa o indreptati, sa fie aproximativ aceeasi grosime peste tot.

2. Crema de ciocolata cu lapte:

Procedati la fel ca si la cealalta crema, doar ca inlocuiti ciocolata alba cu ciocolata cu lapte.

Singura diferenta e ca in aceasta crema si in urmatoarea de ciocolata neagra (amaruie) vom adauga arahide in ciocolata maruntite cu blenderul/robotul de bucatarie.

Asadar maruntiti arahidele pana cand obtineti un fel de praf, cam ca si pesmetul.:), oricum o sa ramana si bucatele mai mare, eu pe acelea le-am selectat si le-am pus deasupra pe tort.

Dupa ce le-ati maruntit, impariti arahidele in 3 parti egale si le veti folosi astfel:

  • o parte pentru crema de ciocolata cu lapte;
  • o parte pentru crema de ciocolata negra (amaruie);
  • o parte pentru decorat;

Dupa ce veti fi facut toate cremele si le-ati adaugat in tava, lasati tortul cateva ore la frigider, ca sa se intareasca cremele ..etc. Eu le-am lasat peste noapte la frigider. Cremele au fost super intarite si au avut textura si aspect fine.   

Pofta buna!

 

Sursa: Bucatareste cu Laura




Categorii