Aperitive si Gustari

Ardei grași umpluți cu varză la murat, pentru iarnă, la borcan

 

 

Ardei grași umpluți cu varză la murat, pentru iarnă, la borcan

 

 

Este sezonul muraturilor, asa ca o sa continui sirul experimentelor cu niste ardei umpluti cu varza. Reteta este veche si putin uitata, pe nedrept as spune eu.

Nu am nici eu merit la eleborarea retetei deoarece am preluat-o din cartea “Conservarea legumelor pentru iarna”, de Natalia Tautu-Stanescu, in 1977, din colectia Caleidoscop, acea editie de buzunar. Eu am multe carti din colectia asta si sunt foarte practice.

Aceste muraturi sunt faine deoarece sunt cumva portionate pentru servire, plus ca e vorba de o combinatie delicioasa.

Preparare pas cu pas ardei umpluti cu varza

 

Ingrediente:

  • 20 -25 ardei grasi
  • 2 verze potrivite
  • 3 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • marar uscat
  • 3-4 bucati hrean
  • 1-2 ardei iuti (optional)
  • cateva frunze telina
  • sare
  • 2 lingurite boabe de mustar

 

Mod de preparare:

Ardeii grasi se spala sub jet de apa apoi li se scot cotoarele si se curata de nervuri si seminte.

Radacinoasele se curata, spala si apoi se dau prin razatoarea mare.

Varza se taie fideluta si se amesteca cu radacinoasele date pe razatoare. Se adauga vreo doua linguri de sare si se amesteca toate acestea framantand usor  cu mana. Se lasa asa cca. 1 ora dupa care se stoarce zeama lasata.

Ardeii grasi se umplu cu acest amestec si se inchid cu o felie subtire de morcov, frunza de telina sau varza.

Se aseaza ardeii in borcan unul langa altul, se pune intre ei bucati de hrean, iar deasupra frunze de telina sau marar uscat. Daca va plac muraturile picante strecurati si 1-2 ardei iuti si nu uitati nici de boabele de mustar ce au un rol bun in conservare.

Se preagateste saramura, adaugand la un litru de apa cca. 35-40g sare si cand clocoteste se toarna peste ardei. Se inchide borcanul cu doua randuri de celofan si se lasa pe loc pana ce se raceste, dupa care se pune in loc racoros.

Aceasta reteta de ardei umpluti cu varza se poate prepara si cu otet diluat cu apa, un litru otet de 9 grade la 2 l de apa si 30g sare la un litru de lichid.

La iarna atunci cand faceti fripturi, tocanite sau iahnii scoateti si cate un ardei umplut cu varza, e minunat alaturi.

Spor la umplut camara!

 

Poftă bună!

 

Sursa

 




Categorii