Flori si gradina

Aloe Vera – iată de ce este numită ,,elixirul sănătății”

 

 

Aloe Vera – iată de ce este numită ,,elixirul sănătății”

 

 

Aloe Vera, supranumită și ,,planta nemuririi”, sau ,,elixirul vieții”, este un succulent cu multiple utilizări în medicina alternativă și în cosmetică.

Această plantă veșnic vindecătoare excelează în aceste domenii pentru că are numeroase proprietăți antiinflamatoriiantiseptice și imunomodulatoare, respectiv acțiune antidiabetică.

Frunza de Aloe Vera conține mai mult de 75 de substanțe active – unele greu de sintetizat in laborator – printre care aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininază, hormoni vegetali, mucopolizaharide, fiecare având multiple utilizări.

Gelul de Aloe Vera, extractul minune al plantei

Planta se remarcă prin frunzele lungi de 30cm – 50cm care rețin apă (aproximativ 95% – 99% din totalul plantei) și îi oferă posibilitatea de a supraviețui chiar și în cele mai aride zone sau în regiuni cu precipitații neregulate.

Datorită conținutului ridicat de apă, aceasta are efect puternic hidratant și este folosită ca ingredient în produsele pentru îngrijirea tenului, în sucuri și alte băuturi deopotrivă.

Fiecare frunză în parte este alcătuită din 3 straturi, și anume:

  1. gelul, un lichid incolor, cu consistență vâscoasă și miros ușor parfumat;
  2. așa-numitul latex, stratul mijlociu care conține seva plantei, un lichid galben cu gust amar;
  3. stratul exterior de culoare verde care protejează frunza

Proprietățile plantei de Aloe Vera

În planta de Aloe Vera găsim următoarele vitamine:

  • Vitamina A (beta-caroten) – element necesar în producerea pigmentului responsabil de vederea crepusculară și nocturnă, pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților
  • Vitamina E – supranumită „vitamina fertilității”, datorită rolului important pe care il joacă în funcția reproductivă a organismului, sprijinind în același timp și sistemul imunitar și sănătatea epidermei
  • Vitamina B (colină) – ajutor în dezvoltarea creierului și în îmbunătățirea memoriei
  • Vitamina C – cu rol în buna funcționare a sistemului imunitar, a vaselor de sânge, a sistemului osos și a pielii
  • Vitamina B12 – joacă un rol important in prevenția anemiei, cât și în buna dezvoltare a copilului și prevenția defectelor de tub neural la naștere
  • Vitamina B9 (acid folic) – rol important în cresterea șanselor de concepție și scăderea riscului de malformații congenitale la nivelul măduvei spinării și creierului in nou-născuți

Planta conține, de asemenea, și o serie de minerale folositoare, cum ar fi calciul, cuprul, seleniul, mangeziul, manganul, potasiul și zincul.

Recomandare uz extern

Pentru uz extern, Aloe Vera se folosește astfel:

Se taie frunza. Gelul vizibil poate fi aplicat pe zona afectată a pielii. Se simte răcoros si are efect atenuant. Este eficient în arsuri solare și alte arsuri, boli ale pielii, răni, degerături, acnee, psoriazis, eczeme și înțepături de insecte.

Recomandare uz intern

Pentru uz intern, Aloe Vera se folosește astfel:

Atentie – înainte de a o utiliza pe cale internă (prin ingerare), este strict necesar să consultați doctorul. Dacă primiți acordul acestuia, eliberați gelul cu grijă, cu ajutorul vârfului unui cuțit. Îl puteți mânca direct sau îl puteți amesteca cu alte alimente. Nu-l încălziți, însă, deoarece ingredientele curative vor fi distruse.

Acest gel, odată ingerat, combate simptomele refluxului gastroesofagian și are efecte pozitive în cazul sindomului colonului iritabil, contribuie la scăderea glicemiei și are efect laxativ.

 

Sursă

 




Categorii