Bauturi

Sucul de sfeclă roşie – beneficii miraculoase pentru organism

 

 

 

 

In primul rand, sfecla contine o sumedenie de vitamine si de minerale, printre care vitamina A, B6, C, acid folic, fier, calciu, magneziu si potasiu. Consumul de sfecla ne protejeaza de bolile cardiovasculare, inlatura starile de oboseala, contribuie la detoxifierea organismului si imbunatateste digestia.

Dar sa revenim la capacitatea acestei legume de a creste rezistenta fizica: cercetatorii au descoperit ca persoanele care beau un pahar de suc de sfecla inainte de antrenament au nevoie de o cantitate mai mica de oxigen in timpul antrenamentului fizic si astfel… obosesc mai greu.

Se pare ca foarte importanta ar fi cantitatea de nitrati din sfecla: un studiu a impartit subiectii in doua grupuri – cei care au consumat suc de sfecla intact si cei care au consumat suc de sfecla fara nitrati, primul grup inregistrand rezultate mai bune in cadrul antrenamentului fizic, necesitand cu 12% mai putin oxigen si reusind sa alerge mai mult timp cu o viteza mai mare decat reprezentantii celui de-al doilea grup.

Cum este posibil? Organismul nostru converteste nitratii in nitriti, cu rol esential in dilatarea vaselor de sange, diminuarea tensiunii arteriale, imbunatatirea circulatiei si reducerea cantitatii necesare de oxigen in timpul efortului fizic. De asemenea, sfecla contine si cantitati mari de quercitina si resveratrol,  antioxidanti puternici care lupta impotriva stresului oxidativ.

De asemenea, consumul de sfecla imbunatateste circulatia la nivelul creierului, protejandu-ne de dementa sau de alte tipuri de tulburari de memorie. In concluzie, sfecla este o leguma care merita sa se regaseasca in dieta fiecarei persoane, in special a sportivilor!

Usurand efortul si imbunatatind rezistenta fizica, sucul de sfecla poate fi un aliat de nadejde pentru sportivi si un imbold pentru cei care isi doresc sa faca mai multa miscare in fiecare zi.

 

Sursa:  blog.valea-mare.ro




Categorii