Sfaturi utile

10 Motive ascunse care te împiedică să slăbești

 

 

10 Motive ascunse care te împiedică să slăbești

 

Încercați să pierdeți în greutate și pur și simplu nu reușiți? S-ar putea chiar să simți că faci totul „bine” fără niciun rezultat. Unii oameni dau vina pe metabolismul lor sau se întreabă dacă vârsta sau sexul este problema care îi împiedică să slăbească.

Iar alți oameni trec printr-o tranziție în viață, cum ar fi o perioadă stresantă, o naștere sau menopauză și simt că corpul lor nu mai este cel care a fost cu ceva timp în umă. Îți sună cunoscut?

Dacă da, nu dispera.  Există câteva motive care te împiedică să slăbești, și dacă le cunoști,

10 motive pentru care nu poți pierde în greutate

1. Dimensiunea porțiilor

S-ar putea să nu vă vină să credeți, dar dimensiunea porțiilor este adesea un vinovat, deoarece mărimea porțiilor au crescut de-a lungul anilor. Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că dimensiunile meselor la restaurante s-au triplat ca mărime începând cu anii ’70 și că farfuriile pe care ne servim alimentele au crescut, de asemenea, în dimensiune. Și la fiecare pas, suntem încurajați să mâncăm mai mult decât avem nevoie.

Mulți oameni exagerează consumând multe alimente „sănătoase”. Exemplu principal: nucile, care sunt un plus sănătos în dieta ta – sunt o grăsime sănătoasă, o sursă bună de proteine, fibre și au proprietăți antiinflamatoare. Dar, o porție adecvată de nuci de Brazilia, de exemplu, este reprezentată de două nuci. Da, o singură porție înseamnă doar 2 nuci! O porție de migdale corespunzătoare este de șase migdale.

Deși nu sunt un mare fan al numărării caloriilor, cred că utilizarea unei aplicații telefonice, cum ar fi My Fitness Pal, timp de o săptămână vă va oferi o imagine exactă a aportului caloric și de nutrienți. Câte fibre consumi? Cât zahăr, de exemplu? Acestea sunt informații importante pentru pierderea în greutate.

2. Lipsa nutrienților

Dincolo de cantitatea pe care o mănânci, contează calitatea a ceea ce mănânci. Trăiești din rondele de orez și brânză de vaci, gândindu-te că alimentele cu conținut scăzut de calorii te vor ajuta să-ți atingi obiectivul? Ei bine, această strategie nu te va ajuta să slăbești, ba din contră, te va face să te simți mult mai flămând, în special noaptea.

Pierderea în greutate în mod sănătos se face adesea prin eliminarea din alimentație a alimentelor procesate și includerea unui plan alimentar care include grăsimi sănătoase, proteine ​și dezvățarea dependenței de carbohidrați simpli, chiar și de așa-numitele produse alimentare „sănătoase”, cum ar fi pâinea fără gluten și batoanele „nutriționale”. Acest lucru vă va crește metabolismul, va stimula începerea pierderii în greutate și vă va ajuta să creați un stil de viață sănătos și nu veți mai fi nevoit să țineți diete drastice.

3. Stresul cronic

Stresul este un factor major care te împiedică să scapi de grăsimea în exces. Trăim vieți stresante, cu ritm rapid. Stresul ridică cortizolul și adrenalina, hormoni responsabili de „starea de luptă sau fugă”, ceea ce îți determină corpul să perceapă orice situație în care ești stresat ca pe o situație de urgență. Odată ce evenimentul s-a încheiat, nivelul nostru de cortizol și adrenalină revine la normal.

Acesta este un răspuns sănătos la stres, însă stresul cronic creează ravagii în organism. Nivelurile de cortizol, care cresc în timpul unui eveniment care induce stresul, rămân ridicate. Gândiți-vă… un loc de muncă stresant, o relație stresantă sau chiar stresul de zi cu zi de a „face totul bine și cât mai repede.” Această creștere a cortizolului împiedică pierderea în greutate. Cortizolul în exces poate duce la creșterea în greutate! În cele din urmă, stresul cronic poate avea un efect negativ asupra nivelului de bacterii bune din intestin, reducând capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor și sănătatea ne este pusă în pericol.

4. Lipsa unui somn odihnitor

Cercetările au demonstrat că chiar și o ușoară pierdere a somnului crește nivelul de cortizol și poate accelera dezvoltarea rezistenței la insulină. Un alt studiu a constatat că dacă dormiți cu doar 30 de minute mai puțin decât ar trebui, vă creșteți în fiecare zi vă poate crește riscul de obezitate și diabet, tulburări de dispoziție, depresie și scăderea productivității.

5. Inflamație 

Vă umpleți corpul, fără să știți, cu alimente care creează inflamație sistemică, o tulburare lentă și liniștită. Dacă am ști, cu siguranță am interzice aceste substanțe să pătrundă vreodată în gura noastră! Inflamarea sistemică este răspunsul imun al corpului nostru la substanțele pe care le vede ca un invadator străin. În timp, inflamația cronică poate duce la multe boli puternice, cum ar fi bolile de inimă, multe tipuri de cancer și chiar Alzheimer. De asemenea, este asociată cu alergii, anemie, astm, autism, artrită, sindromul tunelului carpian, celiac, Crohn, fibromialgie, boală a vezicii biliare, GERD, Hashimoto, psoriazis și multe altele.

Inflamația ne face să ne simțim epuizați, balonați și ne face să avem dureri de mușchi și articulații. Inflamația poate contribui la hipertensiune arterială, probleme cu zahărul din sânge, dureri de cap, depresie și anxietate.

Iar pentru cei care se luptă să slăbească, inflamația te face să nu poți să slăbești cu ușurință. Există un hormon foarte important, numit Leptină, care reglează nivelul de grăsime al corpului prin controlul apetitului și metabolismului. La persoanele sănătoase, producția de leptină semnalează creierului să suprime pofta de mâncare și să accelereze metabolismul – determinându-i pe acești oameni să simtă mai puțin foamea, să ardă mai multe calorii și să piardă excesul de grăsime. Inflamația cronică afectează capacitatea creierului de a primi mesajul de suprimare a apetitului.

Pentru a evita inflamația, trebuie să determini ce alimente declanșează inflamația. Apoi să o elimini pentru a vă îmbunătăți mucoasa intestinală și a restabili echilibrul bacterian în tractul digestiv.

6. Disfuncție tiroidiană

Hipotiroidismul, o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, se caracterizează prin creșterea inexplicabilă în greutate și/ sau dificultăți de slăbire. Pentru a afla dacă glanda tiroidă funcționează corect, este necesa să efectuați un test de sânge recomandat de medicul dumneavoastră.

7. Dezechilibru insulinic

Dacă nivelul zahărului din sânge și insulina sunt scazute, puteți experimenta pofte de carbohidrați, dificultăți de slăbire și exces de grăsime în zona burții. Rezistența la insulină înseamnă că celulele dvs. nu pot absorbi cantitatea suplimentară de glucoză din sânge pe care corpul o generează din alimentele pe care le consumați, iar ficatul transformă glucoza în grăsimi.

Alimentele procesate, inclusiv alimentele îndrăgite, cum ar fi pastele și pâinea, băuturile cu zahăr și chiar alimentele comercializate ca „sănătoase”, cum ar fi batoanele fitness, joacă un rol în rezistența la insulină. Dezechilibrul insulinei poate da naștere diabetului de tip 2, deci este important să se controleze aceste cifre. Din nou, vă recomand să colaborați cu un medic care va aborda și factorii de stil de viață care contribuie la problemele de insulină.

8. Dominația estrogenului

Prea mult estrogen în raport cu progesteronul joacă un rol în creșterea în greutate. Dominația estrogenului poate provoca pofte crescute și poate scădea metabolismul. Dacă vă confruntați cu mai multe pofte și mai ales cu pofta de zahăr, este foarte posibil să vă simțiți prins într-o buclă în care pare că nu aveți control asupra acestor pofte. Creșterea poftei, combinată cu un metabolism lent, este o rețetă sigură pentru creșterea în greutate.

9. Testosteron scăzut

Cercetările arată că nivelul de testosteron la bărbați scade adesea odată cu înaintarea în vârstă și acest lucru poate determina o creștere a grăsimii corporale, a rezistenței la insulină, a bolilor de inimă și chiar a anumitor tipuri de cancer. De asemenea, supraponderabilitatea determină scăderea nivelului de testosteron și mai mult. Un semn al nivelului scăzut de testosteron este grăsimea abdominală din partea centrală, de care este foarte greu să scapi.

10. Supraîncărcare toxică

În fiecare zi sunteți expus la substanțe chimice, pesticide, erbicide, metale grele, hormoni, medicamente și alte toxine care creează o încărcătură toxică în corpul dumneavoastră. Aceste toxine se găsesc la fiecare pas – în produsele alimentare și în apă, produsele de curățat pentru uz casnic, cosmetice, lumânări și materiale plastice. Chiar și produsele aparent sănătoase, inclusiv șampon și balsam, cremă de față, pastă de dinți și pâinea preferată sandwich, pot conține ingrediente toxice.

Toxinele afectează hormonii și pot crea dezechilibre hormonale care te împiedică să slăbești. Când corpul are prea multe toxine, leptina, hormonul care spune creierului să ardă grăsimi pentru energie, nu își face treaba de a informa creierul să ardă grăsimi. Deci, chiar dacă mănânci bine și faci exerciții, pierderea în greutate devine dificilă atunci când corpul tău este într-o stare de toxicitate.

Pierderea în greutate poate să pară dificilă, dar nu trebuie să fie imposibilă. Munca ta grea poate da roade. Este nevoie să afli problemele care stau la bază. Nu sunteți sigur de unde să începeți? Explorați câte o zonă și faceți un plan. Dacă vă simțiți copleșiți, vă recomandăm să lucrați cu un nutriționist care vă va ajuta să creați un plan și să îl respectați. Un nutriționist poate fi cel mai mare aliat al tău, ajutându-te să îndepărtezi lipsa motivației care de multe ori împiedică succesul.

 




Categorii