Rulada cu ou si legume – Se prepara foarte usor
Ingrediente:
3 oua
2 morcovi
3 cartofi de marime medie
1 mar
200 gr mazare din conserva
20 gr gelatina
1 lingura zeama de lamaie
3 -4 linguri smantana mai grasa
6-7 linguri maioneza
1 lingura mustar
1 pahar supa de legume
putin piper negru macinat
sare
Mod de preparare:
Curata si spala morcovii si cartofii. Fierbe-i apoi in apa cu putina sare. Scurge-i de apa si taie-i in cubulete mici. Dizolva gelatina intr-un pahar de apa (apa in care au fiert legumele). Curata marul, taie-l cubulete si stropeste-l cu zeama de lamaie. Amesteca paharul de supa de legume, in care ai pus gelatina, cu maioneza, smantana, mustarul, piperul si sarea. Omogenizeaza. Fierve ouale tari. Tapeteaza o tava cu folie alimentara.
Pune pe fundul tavii o parte din legumele taiate si marul. Aranjeaza-le cat mai bine. Pune ouale intregi (fara coaja, bineinteles), unul dupa altul. Acopera ouale cu restul de legume.
Toarna mixul cu gelatina, apoi baga in frigider pentru 2-3 ore.
Cum se face supa concentrata de legume (stock)
Nu are o reteta complicata si se poate face cu orice legume ai la indemana prin camara sau frigider. Le cureti, le acoperi cu apa si le lasi sa fiarba la foc mic. Totul va fi gata intr-o ora si vei avea gata baza pentru supe, pilafuri, tocanite si alte retete pentru o luna. Este de preferat sa nu adaugi prea multe condimente si sare pentru ca acestea pot schimba gustul final la mancarurilor pe care le pregatesti cu stock-ul de legume.
Ingrediente:
1-2 cepe
2-3 morcovi
3-4 tulpini de telina
4-5 fire de cimbru
1 frunza de dafin
1 legatura mica de patrunjel
1 lingurita boabe de piper
Mod de preparare:
Spala, curata si taie in bucati legumele pe care le folosesti. Poti fi toate cele de mai sus sau doar o parte din ele. Pune-le intr-o oala mare si adauga apa cat sa le acopere cu 1-2 centrimetri. Daca adaugi mai putina apa supa ta va fi mai concentrata, daca pui prea multa va avea o aroma mai subtila.
Pune oala pe foc la foc mediu, lasa ca apa sa dea in clocot, apoi redu focul si acopera cu un capac. Lasa legumele sa fiarba la foc mic de tot timp de 1 ora, amestecand din cand in cand.
Ia oala de pe foc, indeparteaza bucatile mari de legume cu o spatula/spumiera si apoi strecoara supa prin strecuratoare…
Repeta operatiunea inca o data strecurand supa prin panza deasa sau printr-un filtru de cafea pentru a obtine un lichid cat mai limpede.
Lasa stock-ul sa se raceasca apoi pune-l in recipientele dorite la frigider sau congelator. Pot fi sticle, pungi de gheata sau caserole. Extra sfat! Legume fierte pot fi pastrate pentru o ciorba sau supa crema de legume. Pune-le intr-o punga la congelator daca nu le folosesti pe loc.
Pofta buna!
Sursa: Bensan Romania