Flori si gradina

Secretele cultivării crinilor!

 

 

 

1.Crinii sunt plante cu bulbi, deci nu iubesc umiditatea. Iată de ce aceste flori au nevoie de sol afânat, în care se adaugă turbă, nisip și compost, pentru îmbunătățirea structurii.

2.În timpul plantării, adăugați la baza gropii câțiva pumni de nisip. Acesta va fi drenajul, care va proteja crinul de putrezire.

3.Este foarte important să îngropați corect bulbul, atunci când plantați crinii. Regula este comună pentru toate plantele bulboase: acestea se plantează la adâncimea egală cu înălțimea a 3 bulbi. Adică, dacă înălțimea bulbului este de 3 cm, atunci adâncimea gropii trebuie să fie de 9 cm.

4.Crinii trebuie neapărat mulciți. Planta nu iubește pământul deschis, deoarece solzii sunt foarte fini și, în caz că se supraîncălzesc la soare, încep să se usuce. Dacă mulciul va fi deschis la culoare, veți evita supraîncălzirea.

5.Prima fertilizare a crinilor are loc primăvara devreme, când solul începe să se încălzească. Această fertilizare este orientată spre creșterea activă a plantelor, deci îngrășământul trebuie să conțină azot, cum ar fi gunoiul de grajd. Însă gunoiul proaspăt reprezintă un îngrășământ agresiv pentru bulbii delicați. Acesta trebuie fermentat timp de 10 zile în apă. Soluția obținută trebuie diluată cu apă în proporții de 1:10.

6.Dacă nu aveți gunoi de grajd, folosiți buruienile. Adunați-le într-o găleată sau într-un butoi, adăugați apă, acoperiți vasul cu capac și lăsați amestecul la măcerat pentru 10 zile. Pentru ca procesul să decurgă mai rapid, vă recomandăm să țineți vasul în seră. Soluția obținută trebuie diluată cu apă în proporții de 1:10.

7.De asemenea, puteți folosi un îngrășământ mineral cu azot, cum ar fi îngrășământul azot-fosfor-potasiu sau ureea. Alegeți unul din aceste preparate și folosiți câte 1 lingură cu vârf la 1 m² de sol. Presărați granulele sau pregătiți o soluție specială: 50 gr de preparat la 10l de apă.

8.Cenușa este un alt îngrășământ eficient și benefic. Aceasta îmbunătățește microflora solului, fiind o metodă minunată de prevenire a dăunătorilor. Amestecați 1 pahar de cenușă de lemn în 10l de apă. Puteți adăuga cenușa în infuzia de plante și aceasta se va măcera împreună cu iarba. Acest lichid poate fi folosit nu doar primăvara, ci și pentru hrănirea crinilor de 5 ori pe parcurusl unui sezon. Florile devin mari, viu colorate și rezistente la orice boală.

9.Vara, când se formează bobocii, crinii trebuie din nou fertilizați cu îngrășământ cu azot.

10.În timpul înfloririi, mai fertilizați o dată plantele, pentru ca perioada de înflorire abundentă să dureze mai mult și pentru a contribui la creșterea bulbilor tineri. Folosiți soluție de superfosfat sau de potasiu. Aceste îngrășăminte se dizolvă în proporții de 1½ lingură la 1 găleată de apă caldă.

11.După perioada de înflorire, hrăniți crinii cu același îngrășământ de superfosfat sau potasiu. Astfel bulbii vor deveni mai puternici și se vor pregăti pentru sezonul viitor.

12.Orice îngrășământ ați alege, este foarte important să nu supraalimentați crinii. Cantitatea medie de îngrășământ este de 60 gr la 1 găleată de apă, iar soluția este suficientă ca să udați 1 m² de pământ. Aceste îngrășăminte se asimilează foarte rapid de către plante.

13.Dacă aveți puțin timp liber, puteți folosi îngrășământul complex granulat, care acționează pe termen lung. Îl adăugați o singură dată, primăvara, și, dizolvându-se treptat, preparatul va hrăni plantele pe parcurusl întregii veri.

14.Nu uitați să prelucrați crinii cu preparat fungicid de câteva ori pe parcursul verii.

15.Înainte de iarnă, acoperiți paturile cu un strat de varză, care fi servi drept îngrășământ și va menține căldura.

16.Practic toate soiurile de crini iubesc solul ușor acid. Dar nu e nevoie să-l dezacidificați special. În plus, cenușa adăugată face solul să-și piardă din aciditate.

17.Iar crinii imperiali, din contra, nu iubesc aciditatea. Atunci când plantați acest soi, adăugați în sol dolomită măcinată.

 

Spor la grădinărit!

 

Sursa




Categorii