Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cum se pastreaza usturoiul pe iarna. Nu va incolti si nu se va strica

 

 

 

 

Ceapa şi usturoiul sunt printre primele recoltate în luna iulie. Nu este suficient doar să obţii o roadă frumoasă, este nevoie să ştii şi cum s-o păstrezi ca să ai tot anul proaspete principalele legume pentru orice bucătărie.

Recoltarea

Dacă, de exemplu, cozile cepei şi ale usturoiului încep să se îngălbenească şi să se ofilească, înseamnă că plantele au ajuns la maturitate şi trebuie recoltate.

Pentru a grăbi procesul, frunzele pot fi culcate la pământ şi scoase după vreo două săptămâni. Ceapa şi usturoiul se strâng într-o zi însorită şi nici într-un caz când solul este foarte umed.

La recoltare poate fi folosită o furcă, dar cu mare atenţie ca să nu fie răniţi bulbii.

Uscaţi cepele şi usturoiul timp de câteva zile, expunându-le la soare cu tot cu frunze şi permanent întorcându-le. Cât timp sunt încă umezi, bulbii de ceapă şi usturoi nu e voie să fie atinşi, pentru că o atingere cât de mică îi face să încolţească şi să putrezească. Dacă ceapa şi usturoiul nu pot fi uscaţi la soare, acest lucru poate fi făcut într-un loc cald, uscat şi bine aerisit.

Înainte să depozitaţi ceapa şi usturoiul, tăieţi-le coada, păstrând doar câţiva milimetri.

Depozitarea

După ce s-a uscat şi tăietura, bulbii pot fi puşi la iernat, aşezaţi într-o lădiţă. Cele mai bune condiţii pentru păstrare se vor găsi în locurile bine aerisite, fără umezeală, cu temperaturi pozitive ce nu vor depăşi 15 grade Celsius.

Dacă doriţi să păstraţi ceapa şi usturoiul cu tot cu cozi, atunci le puteţi împleti în funii sau mănunchiuri. Important e să păstraţi doar bulbii perfect sănătoşi.

O variantă ar fi păstrarea cepei şi usturoiului întinse pe jos, într-un singur strat, pe saci sau hârtie groasă. În cazul în care îngheaţă, ceapa şi usturoiul se lasă pe loc până când se dezgheaţă şi, dacă nu sunt prea moi, se consumă.

Trebuie verificate periodic pentru a îndepărta măciuliile stricate.
Grădinarii experimentaţi recomandă.

După ce aţi recoltat culturile de vară de ceapă şi usturoi, pregătiţi terenul pentru culturile de toamnă. Afânaţi bine solul cu un prăşit adânc şi, dacă aveţi posibilitate, îl puteţi trata cu îngrăşăminte naturale.Imagine similară

Pentru material de plantat alegeţi arpagic de ceapă, bulbi de usturoi (căţei), care trebuie să fie sănătoși, fără codiţe şi frunze.

Perioada optimă de înfiinţare a culturilor de toamnă este 10-20 octombrie pentru ceapă şi 10 septembrie – 30 noiembrie pentru usturoi.

Cu ajutorul unui băţ puneţi bulbii la o distanţă de 10 cm pe rând şi 15 cm între rânduri la ceapă şi 5-6 cm distanţă pe rând, cu 10 cm între rânduri la usturoi.

Bulbul se pune cu rădăcina în jos după care se presează aproximativ 1 cm, pământul se nivelează cu o greblă şi se udă bine.

Pentru a feri de îngheţ se face mulcirea culturii. Astfel, odată cu topirea zăpezii şi primele raze de soare, veţi avea în grădină cozi de ceapă şi usturoi verde.

Dacă ceapa v-a degerat, nu o aruncaţi, ea poate fi folosită primăvara în loc de arpagic. O plantaţi în câmp după jumătatea lunii martie şi mâncaţi atât ca verdeaţă, cât şi bulbi până toamna târziu.

Nu este nevoie de o grădină imensă să creşteţi ceapă. Randamentul mediu de ceapă galbenă este de 2 kg pe metru de cultură. Dacă doriţi ceapă verde sau chiar bulbi de ceapă şi usturoi şi locuiţi la bloc, puteţi face recolta direct la balcon.

Plantaţi bulbi de ceapă şi usturoi în jardiniere, căldăruşe sau orice alt vas aveţi la îndemână. Puneţi recipientele pe pervaz şi aveţi grijă să fie la căldură.

Ştiaţi că… ceapa se digeră mai uşor dacă, înainte de a o găti, o tăiaţi în patru şi apoi o lăsaţi 20 de minute în apă rece.

Mulcirea este un proces simplu care implică acoperirea solului cu materiale de origine vegetală sau minerală, având drept scop reducerea evaporării şi creşterea buruienilor.

 

Sursa: Bucataria Romaneasca




Categorii