Panificatie

Paine de casa – Cum sa o faci ca sa-ti iasa cat mai sanatoasa, pufoasa si frageda

 

 

 

Mirosul de paine calda cu siguranta va aminteste de copilarie si de bucataria bunicii. Iata o reteta simpla, care nu poate da gres!

Ingrediente:

500 g faina

20 g de drojdie proaspata

100 ml apa

200 ml de lapte cald

1 lingurita de sare

15 gr de zahar

50 gr unt topit

 

Mod de preparare:

Se dizolva drojdia in laptele cald indulcit si se amesteca treptat toate ingredientele (sarea se adauga ultima). Se incepe framantarea aluatului timp de cateva minute si se lasa la crescut timp de 1 ora (temperatura trebuie sa depaseasca 20 grade Celsius).

Daca faina se cerne de doua ori particulele ei vor fi mai bine aerisite si aluatul pentru painea de casa va creste mai repede si mai bine.

Pentru ca aluatul sa nu prinda crusta trebuie sa fie acoperit cu un servet curat.

Cand aluatul este deja crescut, se pune pe masa, dupa ce in prealabil s-a imprastiat faina si se framanta coca pentru distribuirea uniforma a aerului in interiorul aluatului pentru paine de casa. Intre timp se pregateste tava de copt si se pune in interiorul sau hartia de copt. Dupa terminarea de framantat a aluatului, se modeleaza si se pune in vasul de copt.

Se lasa la dospit timp de 1 ora.

Este necesara incalzirea cuptorului la temperatura de 220 grade Celsius si apoi pana la 180 grade Celsius. Se pune painea de casa la copt timp de 40 de minute. In cele din urma, la jumatatea duratei de coacere, mutati tava mai jos in cuptor pentru o coacere completa.

Daca dupa 40 de minute painea de casa nu suna a gol cand bateti cu degetele in ea, o intoarceti si o mai lasati inca 10 minute cu fundul in sus.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Bensan Romania




Categorii